IS-sympatisörer bakom svensk välgörenhetsförening

Foto: Flickr
  • Onsdag 21 jun 2017 2017-06-21
E-post 537

STOCKHOLM En svensk välgörenhetsförening drivs av IS-sympatisörer som sprider manualer om hur terrordåd iscensätts i väst, samt uppmanar till jihad på sociala medier. Föreningen påstår att de samlar in pengar till behövande i Somalia men ingen trovärdig mottagare till var pengarna skickas går att finna. 

Tidningen Aftonbladet avslöjar att IS-sympatisörer ligger bakom en svensk välgörenhetsförening. En 23-årig man bosatt i Rinkeby är ledande i föreningen. Via en app som heter Telegram, där användare kan skriva till varandra i hemliga chattar, har mannen spridit manualer som beskriver hur terrordåd utförs.

”Att döda kvinnor, barn och äldre är otillåtet om det inte görs oavsiktligt och om det inte finns något sätt att separera dem (att placera ut en bomb i ett köpcentrum är till exempel tillåtet)”, står att läsa i terromanualen på engelska enligt Aftonbladet.

Manualerna innehåller instruktioner som beskriver hur ensamvargar och små celler kan bygga bomber samt sprida terror i länderna de befinner sig i.

Välgörenhetsföreningen, som 23-åringen registrerade hos Statistiska centralbyrån i juli förra året, ska enligt honom skicka pengar till behövande i Somalia. Var pengarna faktiskt hamnar kan inte bevisas eftersom den enda redovisning som finns är bilder av handskrivna lappar som är upplagda på föreningens Facebooksida. På en av lapparna framgår det att föreningen tagit emot 26 000 kronor i donationer bara under mars månad.

23-åringen jobbar på ett HVB-hem för ensamkommande barn utanför Stockholm. Mannen skriver via appen Telegram att han regelbundet besöker olika flyktingboenden. Hans följare uppmanas att donera pengar till honom så han kan köpa slöjor till kvinnor på boenden för att täcka dem.

Flera IS-sympatisörer har kopplingar till välgörenhetsföreningen, bland annat en man i 30-års åldern som skapade föreningens Facebookgrupp.

Att svenska islamister använder sig av bedrägeri och välgörenhet för att finansiera sin verksamhet är inget nytt. Nyheter Idag har tidigare skrivit om islamistiska terrorister som lurade till sig 100-tals miljoner kronor från såväl svenska som danska staten.

LÄS ÄVEN: SÄPO om terroristernas momsbedrägerier: ”Det är stötande att det ska kunna fortgå”

Att föreningen kunnat registrera sig hos Statistiska centralbyrån men ändå inte granskats ordentligt är något som bekymrar Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan.

– Vi har ingen tillsynsmyndighet i Sverige och det är ett stort problem. Länsstyrelsen har tillsyn över föreningar och stiftelser men den kan inte säkerställa att pengar verkligen går till det ändamål som de säger att de ska gå till. Så fort pengarna har lämnat Sverige har vi ingen koll, säger Magnus Ranstorp till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag