Islamisten Aldebe (C) nekade asyl till flera kristna konvertiter

Ebtisam Aldebe med förra C-ledaren Maud Olofsson. Foto: Facebook
  • Måndag 5 mar 2018 2018-03-05
E-post 5347

SVERIGE Ebtisam Aldebe, centerpartisten som nu har uppmärksammats i sin roll som nämndeman i Solna tingsrätt, har tidigare nekat åtminstone tre kristna konvertiter asyl. Det rapporterade den kristna tidningen Världen idag i mars 2011.

Ebtisam Aldebe var en av två centerpartistiska nämndemän som nyligen i Solna tingsrätt såg till att fria en man som stod åtalad för att ha misshandlat sin fru. Bland skälen nämns att mannen kom från en bra familj och att det var fel av kvinnan att vända sig till polisen.

Läs även: Centerpartistisk islamist friade irakier i misshandelsmål

I mars 2011 var Aldebe också på tapeten då hon enligt Världen idag jobbade som nämndeman i Stockholms förvaltningsrätt, utsedd av Centerpartiet i Solna. Där hade hon avgjort minst 40 ärenden vid Migrationsdomstolen.

I åtminstone tre fall hade Aldebe misstrott asylsökande som sade sig ha konverterat till kristendomen och velat stanna i Sverige för sin tros skull. Hennes make, Mahmoud Aldebe, sade då till Världen idag att asylsökande konverterar bara för att få stanna, och att det är en del av kristna kyrkors strategi att få fler konvertiter.

Ville inte undersöka saken

– Idag finns det många avvisningshotade flyktingar som tvingats att konvertera till kristendomen för att få stanna. Präster brukar skriva intyg och gå med dem till Migrationsdomstolen för att bekräfta att de är kristna och därför inte kan utvisas. Det är ju positivt att de får stanna, men många kommer sedan till oss och säger att de övertalats att bli kristna, sade Mahmoud Aldebe.

Då Ebtisam Aldebe tidigare förespråkat särlagstiftning för muslimer i Sverige fanns misstankar om att hennes tro kunde ha påverkat hennes dömande i Migrationsdomstolen. Gabriel Donner, ombud för flera asylsökande som konverterat till kristendomen, tog upp detta med myndigheten.

– Vi gick upp till Migrationsöverdomstolen och sa att omständigheterna kring domen var märkliga, och att den kunde vara färgad av nämndemannens trostillhörighet. Men den reaktion vi fick var att det råder religionsfrihet i Sverige och att man inte hade för avsikt att undersöka saken närmare, sade Donner till Världen idag.

Läs även: ”Har aldrig sett något liknande” – kraftiga reaktioner på skandaldomen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag