Islamisthövding lät mörda 26 kvinnor – anklagades för att ha dödat hans barn med häxeri

Demonstration mot Boko Haram i London. Bild: Garry Knight/CC BY 2.0
  • Tisdag 15 Nov 2022 2022-11-15
E-post 77

Minst 26 kvinnor har mördats av den islamistiska terrorgruppen Boko Haram i en by i norra Nigeria. Kvinnorna mördades efter att gruppens befälhavare Ali Guyile anklagat dem för att ha dödat hans barn genom häxeri.

Omkring 40 kvinnor hålls fångna av den islamistiska terrorgruppen Boko Haram  i en by i staten Borno i nordöstra Nigeria, rapporterar Daily Mail. Gruppens befälhavare Ali Guyile anklagar kvinnorna för att ha dödat hans nyligen avlidna barn genom häxeri, enligt uppgifter.

Läs även: Boko Harams ledare dödad av IS – motsatte sig hans extrema våld

På torsdagen mördade terroristerna 14 av de tillfångatagna kvinnorna, och på lördagen mördades ytterligare 12.

– Han sa att han skulle utreda vår inblandning i hans barns död. På torsdagen beordrade han att 14 av oss skulle bli slaktade. Jag hade tur som inte var en av dem, säger Talkwe Linbe, som hörde till de anklagade kvinnorna men lyckades fly efter den första massakern.

En släkting till de boende i byn uppgav att ytterligare 12 kvinnor mördades på lördagen.

– Jag gick ett samtal från Gwoza om att min mor, två mostrar och nio andra kvinnor slaktades igår (lördag) på order av Ali Guyile som anklagade dem för att vara häxor, säger personen, som också fick uppgifter om den föregående massakern.

Ytterligare källor har bekräftat uppgifterna. Den nigerianska militären uppger att man utreder uppgifterna om en massaker, men påpekar att den drabbade byn ligger mycket avlägset.

I området där massakern utfördes pågår sedan flera år tillbaka ett krig mellan Boko Haram, deras rivaler Islamiska Statens Västafrikanska provins och nigerianska säkerhetsstyrkor.

Läs även: Muslimska ”herdemilisens” blodiga massaker – 120 döda

Läs även: Bönder mördade i misstänkt islamist-massaker

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag