Islamistisk jämställdhet när Indonesien börjar med kvinnliga piskare

Spöstraff i Aceh-provinsen. Bild: Voice of America/Public domain.
  • Tisdag 18 feb 2020 2020-02-18
E-post

[plus_wrap][plus_wrap/]INDONESIEN Nu börjar Acehprovinsen i Indonesien med kvinnliga piskare för att utöva spöstraff enligt den lokala sharialagstiftningen. Enligt shariapolisens chef är det svårt att få kvinnor att övervinna motviljan mot att piska sina medmänniskor, men genom indoktrinering så ”förstår de bättre sin roll” som går ut på att inte visa nåd mot de som bryter ”Guds lag”.

Sharia-utövningen i Indonesien kommer att bli mer jämställd. Nu ska spöstraff nämligen börja utdelas av kvinnliga piskare, rapporterar The Straits Times. 

Det handlar om den indonesiska provinsen Aceh, där sharia-lagen praktiseras, och ”moraliska brott” som otrohet inom äktenskapet bestraffas med spöstraff.

Läs även: När iransk hårdrock möter sharia – 12,5 års fängelse och spöstraff

Trots att Indonesiens president Joko Widodo vill få ett stopp på spöstraffen fortsätter piskningarna i Acehprovinsen. Acehprovinsen förhandlade fram viss autonomi från Indonesien i ett fredsavtal år 2005 som avslutade ett långvarigt uppror mot centralmakten.

Tidigare har män stått för alla spöstraff, även mot kvinnor som brutit mot sharia, trots att seden föreskriver att kvinnor ska piskas av andra kvinnor. Men nu har Acehprovinsen fått sin första trupp med kvinnliga piskare.

Åtta kvinnor inom shariapolisen har enligt The Straits Times fått lära sig ”korrekt” teknik, som bland annat går ut på att undvika överdriven skada.

Läs även: Brunei skärper sharialagar – homosexuella ska stenas till döds

Att övertyga kvinnor om att utdela spöstraff har inte varit en enkel uppgift, säger Herr Safriadi, chef för shariapolisen i provinshuvudstaden Banda Aceh.

– Vi tränar dem för att försäkra oss om att de är fysiskt lämpliga, och tränar dem hur man genomför en ordentlig piskning, säger Herr Zakwan, chefsinspektör vid shariapolisen i Banda Aceh.

Problemet är enligt Zakwan att övervinna den mentala spärren mot att piska sina medmänniskor.

– Vi genomför en slags indoktrinering så de bättre förstår sin roll – att inte ha någon nåd mot dem som förbryter sig mot Guds lag, säger Zakwan.

Läs även: ”Hjälp mig! Släpp mig!” – Chockerande video visar kvinna i Iran som grips av shariapolis eftersom hon bär fel slöja

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag