Islamistisk tolk blev av med jobbet – får 82 500 i ersättning

Bild: Pressbild JK/Hizb ut-Tahrir
  • Måndag 4 mar 2024 2024-03-04
E-post

Rättstolken Sayed Jalabi, som även är medlem i det islamistiska partiet Hizb ut-Tahrir, blev tidigare av med jobbet efter islamistiska inlägg på sociala medier som skadade förtroendet för honom enligt Kammarkollegiet. Men beslutet upphävdes av förvaltningsrätten, och nu får Jalabi 82 500 i ersättning acv JK, rapporterar Expressen.

Sayed Jalabi har varit auktoriserad tolk i arabiska sedan 2016 och rättstolk sedan 2018. Som sådan anlitades han bland annat i ett av förra årets stora gängmål i Stockholm.

Men Jalabi är även islamist, som bland annat varit medlem i det islamistiska partiet Hizb ut-Tahrir sedan 1999.

Säpo beskriver Hizb ut-Tahrir som ”en radikal islamistisk, antisemitisk och antidemokratisk rörelse” i ett yttrande till Kammarkollegiet, där man även konstaterar att partiet förespråkat våld mot judar.

Enligt Säpo försöker Hizb ut-Tahrir rekrytera personer som arbetar inom rättsväsendet i syfte att få tillgång till sekretessbelagd information och att i längden kunna påverka samhället.

Kammarkollegiet inledde ett tillsynsärende mot Jalabi år 2018, sedan han uppmanat muslimer att inte rösta i det årets val, bland annat i en video på Hizb ut-Tahrirs hemsida

Inför årets val upprepade Jalabi uppmaningen i ett inlägg på Facebook. ”Att delta i ett sekulärt demokratiskt val är inte tillåtet (haram). Ett sekulärt och demokratiskt val är ett val där man röstar på människor som ska sitta i riksdagen. I riksdagen så stiftar människan lagar. Får människan stifta lagar? Eller vem är det som ska stifta lagar? Allah säger i Koranen (6:57): det är Gud ensam som dömer” skev han bland annat i inlägget.

Sayed Jalabi bekräftade att hans övertygelse är att Gud förbjudit människan att stifta och tillämpa andra lagar än de som han själv har uppenbarat i ett yttrande till Kammarkollegiet, men hävdar att det inte påverkade hans yrkesroll.

Han nekade även till att han skulle arbeta för att omvandla Sverige till ett shariastyrt kalifat, då han menar att Hizb ut-Tahrir enbart arbetar för det målet i den muslimska världen.

Men Kammarkollegiet ansåg att förtroendet för Jalabi rubbats, och upphävde hans auktorisation som tolk och översättare, liksom hans bevis om speciell kompetens som rättstolk.

Sayed Jalabi överklagade emellertid beslutet till till förvaltningsrätten, som gav honom rätt. Enligt förvaltningsrätten innebar upphävandet av hans auktorisation som tolk ett ingrepp i hans förenings- och yttrandefrihet som saknar laglig grund.

Nu beviljar Justitiekansler Mari Heidenborg Sayed Jalabi 82 500 kronor i ersättning för hans rättegångskostnader i förvaltningsrätten och hans ombudskostnader i skadeståndsärendet.

Jalabi hade dock begärt drygt 1,5 miljoner för förlorad arbetsinkomst och utdelning, rättegångskostnader och ideell skada.

JK konstaterar emellertid att Kammarkollegiets beslut inte utgjorde ett fel som ger skadeståndsrätt, samt att det inte är visat att Sayed Jalabi förlorat någon arbetsinkomst.

Läs även: Gav 840 000 i skadestånd till våldtäktsman – nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag