Islamistiskt hot mot Åkesson – hotar med att halshugga hans son

Jimmie Åkesson (SD)
  • Fredag 7 sep 2018 2018-09-07
E-post 1735

STOCKHOLM Ett IS-inspirerat hot riktat mot Jimmie Åkesson och hans fyraårige son sprids på internet. SÄPO bekräftar att de inlett en förundersökning gällande olaga hot i en kommentar till Expressen.

Ett skriftligt hot mot Jimmie Åkesson med terrorgruppen IS symbol sprids på nätet, enligt Expressen. Hotet är skrivet på dålig svenska och innehåller rader som: ”Vi ska halshugga dig om du inte har gått ner från valet innan veckans slut, om du väljer att gömma dig med svansen mellan benen så får du av glädje se hur vi halshugger Nils”. Nils är namnet på Jimmie Åkessons fyra år gamla son.

Säkerhetspolisens presschef Karl Melin bekräftade för Expressen att de undersöker hotet.

– Det vi kan säga är att det pågår en förundersökning med anledning av en anmälan som rör olaga hot mot en av våra skyddspersoner, sade Melin till tidningen.

Läs även: Lars Vilks: ”Åsiktskorridoren har ju förändrats väsentligt”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge sade till Expressen att partiet avvaktar SÄPO:s bedömning av hotet.

– Vi vet i nuläget inte om detta är äkta, om det är något som kommer från terrorgruppen IS. Vi avvaktar just nu Säpos bedömning, sade Vinge som inte ville uppge vem som gjort dem uppmärksamma på hotet.

– Jag kan bara säga att vi har blivit uppmärksammade på detta, sade Vinge.

IS-inspirerade attentat i Sverige och tidigare attacker på politiker

Sverige har redan tidigare drabbats av IS-inspirerad terror. Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan 2017 föregicks av kontakter med ett IS-nätverk. Men också det tidigare attentatsförsöket i centrala Stockholm 2010 kan ha kopplingar till terrororganisationen. Gärningsmannen Taimour Abdulawahab, som blev attentatets enda dödsoffer, hänvisade till ”den islamiska staten” i det hotfulla meddelande till TT och SÄPO som föregick dådet.

Enligt interpol fanns information om attentat i Skandinavien på order från Al Quada-celler i Irak, vilka senare framträdde under namnet ISIL, Islamiska Staten i Levanten. Efter att terrorgruppen upprättande sitt ”kalifat” i delar av Syrien och Irak år 2014 förkortades gruppens namn till IS, den Islamiska Staten.

Läs även: Riksdagskandidat för SD attackerad vid valstuga i Göteborg: ”De kommer inte sky några medel att stoppa oss”

De allvarligaste attackerna mot politiker i Sverige är morden på statsminister Olof Palme år 1986 och på utrikesminister Anna Lindh år 2003. Men även mindre allvarliga attacker har utförts. År 2001 attackerades finansminister Bosse Ringholm med en tårta som kastades i hans ansikte under den traditionella promenaden till riksdagen med vårbudgeten. Mannen som attackerade Ringholm dömdes till 70 dagsböter.

År 2013 attackerades även Jimmie Åkesson med en tårta i ansiktet. Attacken skedde när Åkesson signerade sin nyutgivna bok, och kvinnan som attackerade Åkesson dömdes till två månaders fängelse för ofredande samt tre fall av olovlig körning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag