Israel-experten efter Abbas skandaluttalande: ”Det här är fullständigt absurt”

  • Torsdag 3 maj 2018 2018-05-03
E-post 165

STOCKHOLM Mahmoud Abbas har väckt stor ilska sedan han skyllt Förintelsen på judarna. Den palestinska ledaren hävdar att förföljelsen av judar under 1930- och 1940-talet berodde på deras sociala funktion i samhället förknippat med ocker och bankverksamhet. ”Det här är fullständigt absurt. Skulle det faktum att någon mindre del av Europas judar var aktiva i banksektorn vara en rimlig förklaring till att mörda ett helt folk?”, säger Lisa Abramowicz, före detta generalsekreterare för Svensk Israel-Information.

Mahmoud Abbas senaste uttalande om Förintelsen har fördömts skarpt av flera EU-länder och USA. I ett 90 minuter långt tal på palestinsk tv gick Abbas till häftig attack mot judarna och dess roll i Förintelsen, skriver brittiska kanalen BBC.

– Varför hände detta (Förintelsen), frågar sig Abbas retoriskt och utvecklar:

– Fientligheten mot judar berodde inte på deras religiösa identitet, men på grund av deras sociala funktion i samhället som förknippas med ocker och bankverksamhet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu konstaterar på Twitter att Mahmoud Abbas stått för ”ytterligare ett antisemitiskt uttalande”, och säger i ett uttalande att PA-ledaren ”återvinner de mest föraktfulla av antisemitiska slogans”, enligt Times of Israel. Även USA:s ambassadör i Israel, David Friedman, är kritisk: ”Abu Mazen (Mahmoud Abbas) har nått ett nytt lågvattenmärke”, skriver han på Twitter.

Lisa Abramowicz har ett förflutet som generalsekreterare för Svensk Israel-Information under 15 års tid. Hon säger till Nyheter Idag att Mahmoud Abbas, som skrev om Förintelsen i sin doktorsavhandling i Moskva 1982, alltid bagatelliserat den. Det är bara hans gamla åsikter som ”nu poppar upp igen”.

– I sitt arbete skrev han att det var en lögn att sex miljoner judar dog, det var enligt honom ”bara” en miljon. Som om det då skulle vara godtagbart. För övrigt är antalet sex miljoner mördade judar vetenskapligt bevisat och verifierat från många håll inklusive Tyskland.

– Nu hörde jag på radion att Cecilia Uddén, som inte brukar vara någon vän till Israel precis, nämnde att detta utan tvekan var antisemitiskt. Hon påpekade även att Abbas fått mycket kritik från EU och USA, säger Lisa Abramowicz.

Vad anser du om Mahmoud Abbas uttalande om att judarna får skylla sig själva för Förintelsen på grund av deras position i samhället och bankverksamhet?

– Skulle det faktum att någon mindre del av Europas judar var aktiva i banksektorn vara en rimlig förklaring till att mörda ett helt folk? Oavsett vilket jobb man än har, så är det bara absurt att sitta förklara folkmord med att en del av befolkningen har arbetat inom en viss sektor. Man ska också komma ihåg att i många länder i Europa var det i flera hundra år yrkesförbud för judar inom en rad områden.

Abbas hävdade även att ashkenaziska judar (judar främst från Europa) inte har någon semitisk koppling och därmed inte har hemortsrätt i Israel. Hur ställer du dig till det? 

– Det är också idiotiskt. Dessutom verkar han okunnig, för ashkenazer är minoritet i Israel, de flesta judar har rötter i Mellanöstern. Drygt 99 procent av alla judar från arabvärlden fördrevs efter 1948, och 90 procent av de iranska judarna har lämnat landet efter den islamiska revolutionen 1979. Det är inte så att de hade det bra i Mellanöstern förut. Det här snacket är fullständigt absurt. Han har tappat alla koncept, eller så tror han att han har inget att förlora, att han kan säga vad som helst.

Hur påverkar det här judarnas situation i Sverige?

– Jag vet inte, jag tror inte det gör det egentligen. Däremot tror jag att israelerna blir ännu mer negativt inställda till Mahmoud Abbas, när det gäller hans förmåga att över huvud taget tala med israelerna i fredsförhandlingar eller liknande.

Lisa Abramowicz menar att detta kommer att underminera Abbas roll som representant för det palestinska folket.

– Nu har till och med kronprinsen i Saudiaraben (Mohammed bin Salman) rutit till och sagt att palestinierna får skärpa sig och börja förhandla med Israel igen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag