Israel: Hamas-tunnlar under UNRWA:s högkvarter i Gaza

Bild: ISM Palestine/CC BY-SA 2.0
  • Söndag 11 feb 2024 2024-02-11
E-post 0

Israels försvarsmakt har påträffat ett nätverk av tunnlar som stäcker sig hundratals meter under FN-organet UNRWA:s högkvarter i Gaza city, rapporterar Reuters.

Den israeliska försvarsmakten har eskorterar reportrar genom tunnelsystemet, som sträcka sig omkring 700 meter ned till 18 meters djup, med diverse sidorum som bland annat innehöll kontor och dataservrar.

– Det här är ett av de centrala högkvarteren för underrättelser. Det här stället hör till Hamas underättelse-enheter, där de styrde det mesta av striderna, säger en talesperson för den israeliska försvarsmakten.

Hamas ska ha övergivit systemet innan israelernas ankomst och skurit av de kablar som löpte under UNRWA-högkvarterets golv.

Avslöjandet kommer vid en mycket olämplig tidpunkt för UNRWA, som är det FN-organ som ansvarar för palestinska flyktingar. I januari uppgav Israel att flera av organisationens anställda deltog i Hamas terrorangrepp mot Israel den 7 oktober, vilket fick flera länder, inklusive Sverige, att pausa utbetalningar till UNRWA.

UNRWA säger i ett uttalande att man evakuerade högkvarteret den 12 oktober, och därför inte kan ”bekräfta eller kommentera” det israeliska fyndet, och att man saknar expertis och kapacitet för att inspektera vad som finns under deras fastigheter.

I ett inlägg på plattformen X uppger UNRWA:s chef Philippe Lazzarini att man fick kännedom om tunnelsystemet genom israelisk media.

Den israeliska försvarsmaktens talesperson Eylon Levy skriver emellertid att UNRWA bjudits in att inspektera tunnlarna, men ignorerat inbjudan.

Läs även: Strandhäll rasar när Sverige stoppar Palestina-pengar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag