Israel på väg mot en ny regering – arabiskt parti ingår

Naftali Bennett och Benjamin Netanyahu. Foto: US Secretary of Defense CC BY 2.0 / Public Domain
  • Fredag 4 jun 2021 2021-06-04
E-post 0

ISRAEL I en bred koalition från höger till vänster på det politiska spektrumet ser en ny regering ut att tillträda i Israel nästa vecka. Premiärminister blir högerpolitikern Naftali Bennett. – Jag sa till mina barn att deras pappa kommer att bli den mest hatade personen i landet, säger han enligt Times of Israel.

En ny regering planeras att sväras in i Israel på onsdag, rapporterar Jerusalem Post.

Efter valet, som hölls i mars, har slutligen en bred koalition om åtta parter kommit överens om att ingå i den nya regeringen som är tänkt att ersätta den nuvarande under premiärminister Benjamin Netanyahu.

Premiärminister för den nya regeringen ser Naftali Bennett, partiledare för högerpartiet Yamina, ut att bli. Han har gått samman med både center- och vänsterpartier för att få bort Netanyahu från den post han suttit på sedan 2009.

– Jag sa till mina barn att deras pappa kommer att bli den mest hatade personen i landet. Men jag förklarade att jag gjorde det för landets skull, säger Bennett till israeliska Channel 12, enligt Times of Israel.

I regeringen kommer också det arabiska partiet Ra’am ledda av Mansour Abbas att ingå. Enligt Times of Israel är det första gången på ett halvt sekel som en israelisk-arabisk partiledare kommer att sitta i en koalitionsregering.

Bennett har tidigare vid upprepade tillfällen kallat Abbas för en ”terrorsupporter”. Det är ett uttalande som han nu backar från.

– Mansour Abbas är ingen terrorsupporter. Jag mötte en ärlig man och en modig ledare som försöker hjälpa israeliska medborgare, säger han enligt Times of Israel.

Netanyahu är dock mycket kritisk till den nya koalitionen.

”Alla invalda högermedlemmar av Knesset måste motsätta sig denna farliga vänterregering”, skrev han på Twitter under onsdagen.

Läs även: Thunbergs klimatrörelse tar ställning mot Israel: ”Apartheidstat”

Läs även: Predikant med israelisk flagga attackerades: ”Det finns ingen yttrandefrihet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag