Israelisk underrättelsetjänst anklagas för mord i Västsverige

Arkivbild. Foto: Joel Grafström/Wikimedia Commons
Arkivbild. Foto: Joel Grafström/Wikimedia Commons
  • Tisdag 22 aug 2017 2017-08-22
E-post 51

SVERIGE/ISRAEL Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad anklagas för mordet på den 25-årige palestiniern Mohammed Tahsin al-Bazam i västsvenska Limmared i helgen. Det skriver israeliska Haaretz.

25-åringen sköts till döds i sin bostad i Limmared vid sjutiden i söndagskväll.

”Uppgifterna som polisen får in talar om att några maskerade personer som ska ha tagit sig in i lägenheten via en balkong och därefter skjutit ner en man i lägenheten. De har därefter försvunnit lika fort som de kom till platsen”, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt Haaretz var den ihjälskjutne mannen Tahsin al-Bazam, en palestinier som tidigare bodde på Gazaremsan. Han ska enligt uppgift till GT tidigare ha suttit i fängelse i Israel men bodde numera i Sverige.

Palestinska Fatah på Gazaremsan anklagar nu den israeliska underrättelsetjänsten Mossad för att ligga bakom mordet. Haaretz konstaterar att Mossad aldrig vare sig bekräftar eller förnekar några av sina aktiviteter utomlands, men att man förbehåller sig rätten att bekämpa terrorism även utanför Israels gränser.

En annan hypotes som lyfts fram i palestinsk media av den mördades pappa går istället ut på att Mohammeds judiske granne ligger bakom mordet. Pappan hävdar att den judiske grannen brukade ha högljudda fester där det förekom alkohol och droger och att hans son ibland sade ifrån.

– Det kan ha varit en konflikt som slutade med mord, eller så var det ett mord med en rasistisk kontext eftersom de identifierade honom som palestinsk arab och muslim, säger pappan.

En Facebooksida beskriver Mohammed Tahsin al-Bazam som en ”martyr som mördades av sin judiske granne.”

Polisen i Sverige tror emellertid inte på att Mossad ligger bakom mordet. Istället betraktar man det som en uppgörelse i den undre världen och att det var knarkaffärer eller indrivning av en skuld som låg bakom.

– Ett mord med skjutvapen på det här sättet, det är svårt att bedöma annat än att det är någon sorts kriminell uppgörelse som det handlar om, sade Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås, under måndagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag