IT-skandalen är nu upp till Anna Kinberg Batra att hantera – Om ansvar ska utkrävas

Chang Frick, grundare av Nyheter Idag.
  • Tisdag 25 jul 2017 2017-07-25
E-post 401

LEDARE Sverigedemokraterna är tydliga. Att fälla en statsminister eller en hel regering är inget dom bangar, det vet vi. Men vågar Alliansen? Nu om någon gång måste Anna Kinberg Batra våga löpa linan ut.

Insatserna i det politiska spelet efter IT-skandalen höjs dag för dag. Samtidigt är det fortfarande inte helt klarlagt vilken omfattning hotet mot rikets säkerhet har haft efter de väldokumenterade lagbrotten hos Transportstyrelsen. Men som medier rapporterat, det kan vara så allvarligt att det hotar hemliga underättelseoperatörers liv.

Det kan vara en av de största politiska skandalerna vi ser i Sverige.

Inom borgerligheten knorrar allt fler att det som framkommit bör vara tillräckligt för att skjuta skarpt mot Stefan Löfven. Sist ut att vädra sådana tankar är riksdagsledamot Edward Riedl (M). Kritiken bygger i huvudsak på att allt talar för att regeringen försökt tysta ner det hela.

Någon på Twitter summerade skandalen med att de i regeringen som visste, de hade inget ansvar. Och de som hade ansvar, de visste inget. Och sådär går det runt, runt, runt. I nuläget tycks det bli noll politiska konsekvenser. Löfven är inte beredd att offra någon minister.

Då är det upp till oppositionen att kräva ansvar och i ett tidigt skede hakade till och med Vänsterpartiet på. Längst går Sverigedemokraterna som hotar med misstroendevotum mot Löfven om inte Ygeman, Johansson och Hultqvist avgår som ministrar. Två av dom kände till IT-skandalen och den tredje var direkt ansvarig minsiter – men säger sig inte varit informerad.

Och från Löfvens håll kan svaret vara samma mynt. Källor till Expressen gör gällande att Stefan Löfven är beredd att hota med nyval. Det är en taktik vi sett innan. När SD hade fällt regeringens budget i början av mandatperioden gjorde Löfven ett liknande utspel. Han visste att Alliansen var livrädda för att själva ta makten.

Då blev det en Decemberöverenskommelse.

Om Löfven försöker spela samma trick igen återstår att se. Men kanske kommer han inte ha någon annan utväg? Då är bollen i knät på Anna Kinberg Batra och frågan ställs då, kommer hon våga möta Löfven i ett chickenrace om makten?

Opinionsstödet är sämsta tänkbara för M. I senaste mätningen från Nyheter Idag / Sentio fick Moderaterna katastrofala 12,7 procent av väljarstödet. Ingen normalt funtad partiledare i M vill tvinga fram ett extra val med så låga siffror i ryggen. Även om det knorrats lite från C och L, i vart fall för syns skull, är det inte värre än att Löfven kan hålla de bägge partierna på mattan.

De har antagligen redan förberett sig mentalt på att regera ihop med Socialdemokraterna efter nästa val.

En hot om extra val från Löfven kan tvinga Anna Kinberg Batra och andra stridslystna riksdagsledamöter i Alliansen att retirera under närmast förnedrande former. Kanske fäller de Johansson, om inte annat för syns skull. Men Ygeman och Hultqvist lär sitta säkert trots att de höll tyst om lagbrott som hotar rikets säkerhet.

Då står Sverigedemokraterna återigen ensamma som det enda parti som vågar driva riktig opposition.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag