Ivar Arpi om påhoppen från Po Tidholm: ”En skitkorv är en skitkorv”

Tidholm till vänster och Ivar Arpi till höger. Foto: Peter Hoelstad / Wikimedia Commons samt Thomas Nihlen
  • Lördag 8 aug 2015 2015-08-08
E-post 779

STOCKHOLM Ett mindre drama utspelade sig under fredagen på Twitter där journalisten Po Tidholm i omgångar attackerade Ivar Arpi för att den senare kommit att bli populär hos ”fel” människor. ”Vissa förtjänar påhopp. Du gör det rätt ofta”, skriver Tidholm i sin attack mot den omåttligt populäre Ivar Arpi.

Under gårdagen kunde Nyheter Idag berätta om en märklig ledare i Sundsvalls Tidning signerad Petter Bergner. Ledaren tog sin utgångspunkt i en masteruppsats som handlar om en förskjutning i debattklimatet, där forumet Flashback används som något slags underlag för att visa hur den allmänna debatten har förflyttats högerut.

Ledartexten blev snabbt föremål för diskussion i sociala medier, inte minst Twitter. Journalisten Po Tidholm berömde Bergner för sin text där den senare varnar ledarskribenter för att bli omtyckta av användare på forumet Flashback. Men Tidholm tycker man ska gå ännu längre och ”hänga ut” de skribenter som får beröm på Flashback.

Attacken mot Ivar Arpi: ”Hoppas du slutar vara extremhögerns favoritskribent”

Några av de offentliga debattörer som återkommande fått beröm på forumet Flashback är namn som Alice Teodorescu, Adam Cwejman, Ivar Arpi, Per Gudmundson, Rebecca Uvell, Tino Sanandaji med flera. Den gemensamma nämnaren är att samtliga kan beskrivas som borgerliga debattörer men uppfattas normalt inte vara socialliberaler.

En av de personer som Tidholm troligen syftade på med sin uppmaning om att ”hänga ut” förefaller vara Ivar Arpi. När Arpi i en tweet frågar sig om ordföranden för HRF-facket Stockholm Gotland är beredd att ta till våld, väljer Tidholm att kritisera Arpi istället.

Det här bli början på en rad angrepp mot Arpi. Bland annat anklagas Arpi för att hålla fast vid principen om att vara konsekvensneutral i alla lägen, något som tidigare historiskt setts som en hedervärd egenskap hos journalister. Numera tycks det istället vara en belastning, om vi tolkar Tidholm rätt.

Men trots kritiken och attackerna från Tidholms sida står Arpi på sig. Han menar att man ska inte rätta sig efter vad andra tycker utan hålla sig till det som är sant och rapportera saker korrekt. Det är en mycket provocerande åsikt bland journalister att inta en sådan djärv hållning och Tidholm känner sig nödgad att återigen kritisera Arpi för sin rättframhet.

Till slut tröttnar Ivar Arpi på påhoppen från Po Tidholm som numera närapå beter sig som en mobbare. Men trots att Arpi håller god ton och önskar en trevlig helg kommer ändå nästa attack från Tidholm som menar att Arpi är ”extremhögerns favoritskribent”.

Arpi om påhoppen: ”En skitkorv är en skitkorv”

Under lördagkvällen kontaktar Nyheter Idag en luttrad Ivar Arpi med anledning av påhoppen. Han berättar att han inte är helt uppdaterad med det senaste som skrivs på Twitter, men han passar på att poängtera sin hållning om att journalister ska vara konsekvensneutrala och inte anpassa sig efter vad andra tycker och tänker.

”Jag tycker journalister ska publish and be damned. Sanningen är viktigast. Journalister ska berätta hur det är, inte uppfostra människor eller berätta sminkade sagor. En skitkorv är en skitkorv. Man kan rulla den i glitter men folk känner lukten ändå”, kommenterar Arpi i ett SMS till Nyheter Idag.

Nyheter Idag har sökt Po Tidholm för en kommentar, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag