Ja till Migrationspakt i EU-parlamentet: ”Tvingar medlemsländer att ta emot migranter mot sin vilja”

Europaparlamentet i Strasbourg | Foto: Wikimedia
  • Torsdag 20 apr 2023 2023-04-20
E-post

Med klara majoriteter, omkring 420 röster mot cirka 130, sade EU-parlamentets ledamöterna ja till de fyra förslag om en Migrationspakt som man enats om i utskottet, rapporterar TT. Migrationspakten välkomnas av Tomas Tobé (M), medan Charlie Weimers (SD) varnar för att medlemsländer kan tvingas ta emot migranter mot sin vilja.

– Den här paktens lösning är att tvinga medlemsländer att ta emot migranter mot sin vilja, sade Charlie Weimers (SD).

Torsdagens omröstning tvingades fram av SD som samlade ihop de underskrifter som krävdes för att få till en omröstning i parlamentet för förslagen, som godkändes i en omröstning i utskotten den 28 mars.

Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé har lett arbetet med Asyl- och migrationshanteringen, och var hoppfull inför omröstningen.

– Jag förväntar mig en kraftfull majoritet, sade Tobé inför omröstningen, och skickade även en känga till SD.

– SD måste visa att de kan vara mer konstruktiva i EU-parlamentet jämfört med vad de visat hittills, sade Tobé enligt TT.

EU-parlamentets beslut innebär att slutförhandlingar kan inledas med EU:s ministerråd när medlemsländerna kunnat ena sig där. Målsättningen är att asyl- och migrationspakten ska beslutas av ministerrådet och parlamentet under början av 2024.

Läs även: Våldsamma protester i Belgien mot FN:s migrationspakt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag