Jägare vill förvara vapen hos pappa – tas upp av Högsta förvaltningsdomstolen

Foto: Audun Johannes Morch/flikr
  • Tisdag 23 maj 2023 2023-05-23
E-post

Efter ett beslut från kammarrätten fick en 43-årig man rätt att förvara sina jaktvapen hos fadern. Det föll inte i god jord hos Polismyndigheten som nu har överklagat beslutet och fått prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, rapporterar Jakt & Jägare.

Anledningen till varför den 43-årige mannen vill ha vapnen hos sin far är att det är där han jagar. Därför anser han det säkrare och lättare för alla parter att förvara dem där snarare än att behöva ta med dem på allmänna transporter varje gång han ska jaga.

Polismyndigheten höll emellertid inte med och när 43-åringen ansökte om tillstånd för vapenförvaring hos sin far nekade de. I beslutet underströk de att det var längesen mannen flyttade från föräldrarnas hem.

Men jägaren gav sig inte och överklagade till förvaltningsrätten som även de nekade mannen tillstånd.

Kammarrätten, som 43-åringen sedan överklagade till, gav emellertid mannen rätt och upphävde förvaltningsrättens beslut. Bland annat hänvisade de till ett rättsfall som stödde mannens linje och visade att det finns möjlighet till vapenförvaring hos annan en längre tid.

Polismyndigheten har dock inte gett vika och har överklagat domen till Högsta förvaltningsrätten – som nu beviljar myndigheten prövningstillstånd. Därför blir det upp till dem att avgöra huruvida vapnen ska få förvaras hos pappan eller inte.

Läs även: Körde på rådjur och löste det själv – fälls för förseelse mot jaktlagen

Läs även: Sjukhusanställd tog med sig jaktgevär till jobbet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag