#Jagärhär mobiliserar efter regeringens besked om ensamkommande

Aktivistgruppen uppmanar medlemmarna att bland att ge sig in i Nyheter Idags kommentarsfält, bland annat.
  • Måndag 27 Nov 2017 2017-11-27
E-post 1664

SVERIGE ”Vi behöver kraftsamla för att bringa saklighet”, skriver aktivistgruppen #jagärhär på Facebook. I uppmaningen, som går ut på att skriva kommentarer i sociala medier, länkas till Facebooksidor från olika medier som Aftonbladet, Metro, Nyheter Idag och Expressen.

Beskedet från regeringen, som i korthet går ut på att ensamkommande från länder som Afghanistan lättare ska få lov att stanna i landet, väcker känslor. Frågan har varit synnerligen viktig för Miljöpartiet som länge kämpat för att de ensamkommande ska få en chans att stanna i landet.

Andra partier, i synnerhet Sverigedemokraterna, vill verka för att en så stor del som möjligt ska förmås att lämna Sverige.

Men frågan klyver även partier internt. I Socialdemokraterna finns det olika falanger i frågan om hur de ensamkommande ska hanteras. Frågan är extra känslig då många sökt asyl som minderåriga, men på grund av långa handläggningstider har de inte fått besked förrän efter de har fyllt arton år. Det är den gruppen, som hunnit bli myndiga när de är i Sverige och som kom innan de tuffare reglerna trädde i kraft hösten 2015, som ska få en ny chans att få lov att stanna.

#Jagärhär mobiliserar folk för kommentarsfälten

Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi uppmärksammar en skärmdump som visar att aktivistorganisationen #jagärhär försöker mobilisera människor att ge sig in i kommentarsfält på Facebook. ”Det var längesedan vi såg behovet av en gemensam aktion men idag ser det ut som vi behöver kraftsamla för att bringa saklighet”, inleder de uppmaningen.

De skriver även att det är viktigt att alla håller sig sakliga och att de ska stötta varandra i att berätta vad de själva tycker. I samband med uppmaningen länkas till en rad Facebooksidor från olika medier som Aftonbladet, Metro, Nyheter Idag och Expressen. När Nyheter Idag kontrollerar kommentarsfältet på vår Facebooksida hittar vi flera kommentarer som förefaller härröra från #jagärhär-uppmaningen.

”Vi har sånt enormt behov av arbetskraft de kommande åren, det kommer gå bra för dessa unga om de bara får chansen att stanna. Allt de vill är att arbeta och vara med och bygga det här landet. Maken till kraft har jag sällan sett hos några ungdomar”, skriver Facebookanvändaren ”Ragnar Bengtsson”.

Retoriken är mycket snarlik den retorik som MP-toppen Gustav Fridolin använde under en presskonferens om de ensamkommandes framtid tidigare under måndagen. Även Fridolin använde ordet ”kraft” och ordet ”arbetskraft”.

Arpi: ”Handlar om att punktmarkera”

Apri, som publicerar skärmdumpen som visar uppmaningen från #jagärhär, är själv kritisk till hela tilltaget med att ge sig in i kommentarsfält. Han menar att #jagärhär arbetar för att legitimera regeringens politik i sociala medier.

”En anledning till att inte ta kommentarsfält på så stort allvar är hur #jagärhär mobiliserar sina meningsfränder i olika trådar på Facebook. Den här gången handlar det om att punktmarkera alla som inte tycker rätt om den flyktingamnesti till ensamkommande som regeringen just beslutat om”.

Aktivistnätverket har även sökt ekonomiska medel, bland annat genom att lobba för sin sak till Kulturdepartementet där Fridolins regeringskollega Alice Bah Kuhnke är chef. Detta har bland annat uppmärksammats kritiskt av ”Inte rasist men”-medarbetaren Myra Öhrman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag