Jan Emanuel rasar mot gymnasielagen: ”Ansvariga politiker borde be om ursäkt”

Foto: Riksdagen / FT Bild
  • Onsdag 17 apr 2019 2019-04-17
E-post 1718

SVERIGE Med en debattartikel i Aftonbladet går socialdemokraten och riskkapitalisten Jan Emanuel Johansson till storms mot gymnasielagen, som drevs igenom av hans eget parti. ”Socialdemokraterna, korrumperade av makten, gjorde allt för att behålla den”, skriver han.

Jan Emanuel blev först känd som vinnare av dokusåpan Expedition Robinson och gav sig därefter in i politiken som socialdemokratisk riksdagsledamot. Han har senare gjort sig en förmögenhet på affärer, bland annat genom att driva flyktingboenden som har dragit in miljontals skattekronor.

Han har även varit en hård kritiker mot den förda invandringspolitiken och går på onsdagen till angrepp mot den så kallade gymnasielagen som gav närmare 12 000 ensamkommande – i huvudsak afghaner – en ny chans till uppehållstillstånd. Han menar att afghanerna saknar asylskäl men får ändå gräddfil till att stanna i Sverige.

”Lagen är ett svek mot kommande generationer på flykt och underminerar för de människor som verkligen har asylskäl. För varje person som stannar i Sverige utan giltiga asylskäl, stjäls det utrymmet från någon som behöver det på riktigt”, skriver Jan Emanuel.

Han påpekar att lagen drevs igenom av Miljöpartiet, Centerpartiet och ett motvilligt Socialdemokraterna.

”Socialdemokraterna, korrumperade av makten, gjorde allt för att behålla den och så skapades gymnasielagen”, skriver han.

Att de afghaner som inte når upp till kraven kommer att utvisas tror han inte på – dels för att syftet med lagen är att just alla ska få stanna. ”Dels för att våra politiker är maktkorrumperade, släpphänta och rädda”, skriver Jan Emanuel.

Nu kräver han att politikerna som drev igenom lagen erkänner sitt misstag:

”Vad som borde göras är att ansvariga politiker ber om ursäkt. Ursäkt till de svältande, våldtagna och misshandlade på flykt i världen som i en morgondag kanske inte kan få det skydd de har rätt till, för att vi tvingats stänga dörren helt. Ursäkt till det svenska folket för att de undergrävt asyllagstiftningen och förtroendet för systemet. Ursäkt till gymnasisterna som får studera med vuxna män.”

I början av januari meddelade Migrationsverket att av 11 745 inkomna ansökningar om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen hade 5 216 fått bifall, 2 449 fått avslag, 3 938 var ännu inte avgjorda och 142 var avskrivna.

Lyssna: Nyheter Idag-podden med Jan Emanuel: ”Nu ska C driva sin stollighets-migrationspolitik genom S”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag