Jan Emanuels varning till S: ”Då är vi rökta nästa val”

Bild: Janemanuel.se
  • Fredag 16 sep 2022 2022-09-16
E-post 697

Socialdemokraten Jan Emanuel kritiserade sitt parti i flera inlägg som fick stor spridning på sociala medier innan valet. I en stor intervju med Nyheter Idag totalsågar influencern inte bara Socialdemokraterna, utan hela det politiska etablissemang som backade i SD:s stora segerval.

Efter valet har många tagit upp att det lilla partiet Nyans med sina inbrytningar i flera utanförskapsområden där S tidigare varit starka kan ha kostat den rödgröna sidan segern i detta mycket jämna val, med bara drygt 40 000 rösters skillnad mellan blocken.

Men det finns en annan kraft som också kan ha påverkat det rödgröna valresultatet på ett negativt sätt: den tidigare S-riksdagsledamoten Jan Emanuel. De sista tre dagarna innan valet hade Jan Emanuels inlägg på sociala medier sammanlagt omkring fem miljoner visningar. Mest spridd blev en debattartikel i Expressen där han förklarade att han inte kommer rösta på sitt parti Socialdemokraterna.

Med sina 219 000 följare når Jan Emanuel dessutom framförallt ut till de unga väljarna, och bland förstagångsväljarna tappade S rejält och blev bara tredje största parti med 20 procent av rösterna.

Läs även: ”Generation Greta” en bluff – total högerdominans bland unga

Har dina S-kritiska inlägg gett högern makten?

– Jag är ju inte rätt person att säga det, men skulle det nu vara så att mina inlägg har fått människor att avstå från att rösta på S eller de rödgröna partierna så vill jag vara ödmjuk inför det. Jag är tacksam över att människor lyssnar på det jag uttrycker, säger Jan Emanuel, som är oerhört kritisk till valets efterspel på den rödgröna sidan.

– Det är ju sorgligt att höra vissa partiledare efter valet. Jag vill inte tro att det här hör till den svenska politiska kulturen, för det är ju sådana påtagliga Bagdad-Bob resonemang bland de rödgröna partiledarna.

– Om man börjar från vänster så går Nooshi ut och säger att ”det är lite synd att vi får en borgerlig regering men vår strategi har varit fullständigt fantastisk. Vår valrörelse är ofelbar och framförallt är jag ofelbar. Tack, nu går vi vidare!”

– Men lyssna nu Nooshi, du har varit det enda reella oppositionspartiet till vänster, du har fritt kunnat driva vänsterfrågor, du har lett det enda vänsterpartiet överhuvudtaget i och med att sossarna har lämnat walk-over på alla vänsterfrågor. Ändå lyckas du driva ditt parti att gå bakåt! Du är en historiskt dålig ledare, du borde genast avgå och be om ursäkt. Så skulle det se ut.

– Sedan går man vidare till Centerpartiet som säger att ”vi kunde ha önskat oss ännu bättre siffror”. Vad säger ni, ”ännu bättre siffror”? Ni har inte bra siffror någonstans! Ni har gjort ett fiasko, en katastrof. Det är samma sak där, att inte du direkt bara avgår. (Intervjun med Jan Emanuel gjordes innan Annie Lööf meddelade sin avgång som partiledare för C.)

– ”I’m sorry, min tid är ute. Nu får ni ta någon annan. Hela min hat-retorik, hela min hets som går ut på att härma sossarna genom att helt släppa min egen politik för att bara klanka ned på någon annans, den var dålig. Jag hoppas att den som kommer efter mig lyckas hitta tillbaka till den stolta folkrörelse som vi en gång var, där jag bär det tyngsta ansvaret för att ha slagit sönder den rörelsen, till att bli ett nyliberalt storstadsparti. Jag är en sopa. Förlåt, hejdå!”.

Bli PLUS-medlem och läs resten av den långa intervjun med Jan Emanuel där totalsågningen av de etablerade partierna fortsätter.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag