Jan Helin: Statliga projektet mot vinklade nyheter kommer inte begränsa yttrandefriheten

Jan Helin. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Fredag 12 jan 2018 2018-01-12
E-post 530

GÖTEBORG Stora medieaktörer som Bonnier, Schibstedt, Sveriges Radio och Sveriges Television ska tillsammans med Vinnova motarbeta vinklade nyheter, något som de kallar ”fake news”. Men projektet kommer inte inskränka på yttrandefriheten, lovade programdirektören Jan Helin när ämnet debatterades i SVT Opinion Live.

När statliga Vinnova annonserade att de tillsammans med flera stora mediehus ska motarbeta så kallade ”fake news” mötte de snabbt kritik. Flera röster är oroliga att staten ska lägga sig i nyhetsrapportering, opinionsbildning och det politiska samtalet, inte minst på internet.

Och möjligen finns det visst fog för oron. När programdirektören Jan Helin från SVT debatterade frågan i SVT Opinion Live förklarade han att regelrätta falska nyheter inte var det stora problemet, utan snarare vinklade nyheter som, enligt honom, inte ger hela bilden.

– Det större problemet är en typ av aktiv spridning av en nyhet som kanske inte i sin enskilda faktadel är fel, men avsiktligt bara en liten del av hela verkligheten för att polarisera väldigt mycket en debatt, säger Helin.

Göteborgspostens kolumnist Håkan Boström, som också var inbjuden i Opinion Live och som är kritisk till projektet, förklarade att regelrätta falska nyheter är ganska ovanligt.

– Man blandar ihop definitionerna, som att ett annat urval skulle vara fake news, säger Boström.

Jan Helin: ”Två typer av kamper”

Till en början beskriver Helin det nya initiativet som ett forskningsprojekt, men en bit in i debatten säger han att det är en ”kamp” mot fake news, alltså nyheter som kan anses vara vinklade.

– Det finns två typer av kamper att föra mot fake news. Den ena är en journalistisk och publicistisk kamp, det vill säga att granska vilka sprider det här, i vems intresse sprids den här informationen. Det är en bra publicistisk uppgift, säger Helin.

Vilken den andra kampen mot fake news är var inte helt tydligt. Helin nämnde att projektet inte ska jämföras med andra stater som försöker reglera den allmänna debatten och medier och han bedyrade att projektet med Vinnova inte skulle begränsa yttrandefriheten i Sverige. Samtidigt menar motdebattören Håkan Boström att det i grunden handlar om en rädsla hos de etablerade mediemakthavarna.

– Att folket bildar egna uppfattningar och kritiserar media, det är inget fel i det. Jag ser en panik från de etablerade medierna, det är de etablerade intressena som hela tiden pratar om fake news i den här breda bemärkelsen. Man är oroad över att folk bildar egna uppfattningar.

Nyheter Idag har sökt Jan Helin för en kommentar, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag