Jan Helin: SVT slutar med politiska markeringar mot SD

Jan Helin. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Torsdag 13 sep 2018 2018-09-13
E-post 588

SVERIGE SVT:s programdirektör Jan Helin skriver i Dagens Nyheter att SVT nu avskaffar den sortens politiska markeringar som gjordes när kanalen tog avstånd från Jimmie Åkessons (SD) uttalande under en partiledardebatt.

Det var i fredagens partiledardebatt i SVT som Jimmie Åkesson fällde en kommentar om att invandrare har svårt att få jobb för att de inte har anpassat sig till det svenska samhället. Programledaren meddelade då att SVT tog avstånd från uttalandet.

Läs mer: Här tar SVT avstånd från SD efter partiledardebatten

Efteråt har många varit kritiska till hur public service-kanalen tycks agera partiskt och bara markerar mot ett av partierna. Jan Helin bemöter nu kritiken i en lång text i Dagens Nyheter, där han berättar att SVT kommer att agera annorlunda i framtiden.

”Framåt ska vi nu arbeta för att avskaffa den typ av markeringar vi gjorde i samband med partiledardebatten. Vi bör i stället säkra vår förpliktelse inför demokratiparagrafen genom ett vaket och öppet kritiskt ifrågasättande när den här typen av uttalanden dyker upp”, skriver programdirektören.

Demokratiparagrafen innebär att SVT ska hävda ”principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”. Jan Helin verkar mena att Jimmie Åkessons uttalande bröt mot denna princip: ”Man säger inte vad som helst om människor, en civilisation har historiskt visat sig behöva en sådan överenskommelse”, skriver han.

Men det nya beskedet innebär alltså att det blir färre politiska markeringar och mer ”kritiskt ifrågasättande” från kanalens sida. Det återstår att se hur förändringen kommer att te sig i praktiken.

Läs även: Åkesson bojkottar valvakan på grund av SVT:s uttalanden: ”ren lögn”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag