Janouch kräver ansvar från de som stoppade Reva: ”Allt vi gör får konsekvenser”

Katerina Janouch menar att även opinionsbildare har ett ansvar.
  • Måndag 10 apr 2017 2017-04-10
E-post 12246

KRÖNIKA En lång rad opinionsbildare satte sig emot polisens verktyg som kunde stoppat terrordådet i Stockholm. Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov avvek från utvisning, men polisen har tidigare haft ett effektivt verktyg för att verkställa utvisningar av personer som han. Det var REVA, som stoppades av en rad opinionsbildare 2014. Här är namnen på några av dem som bidrog till att utvisningen av människor som den nu terrormisstänkte Rakhmat Akilov försvårats.

Det är verkligen allt annat än lätt att vara efterklok. Stockholms innerstad badar i blommor och politiker gråter i teve. Men kanske hade människor inte behövt dö om REVA aldrig hade skrotats. Reva, en förkortning av Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete, var ett av polisens verktyg för att stoppa människor som den misstänkte terroristen.

Uzbeken fick avslag på sin asylansökan sommaren 2016 och skulle, om vi hade haft ”tur”, lämnat landet i början av året. Han hade kunnat fångas upp om polisen haft kvar effektiva verktyg och förhållningsorder om verkställighet. Om han utvisats i tid, hade terrordådet på Drottninggatan inte skett. I stället fortsatte Akilov uppehålla sig i Sverige illegalt och åsamkade fruktansvärd skada på vårt öppna samhälle.

Tyvärr har polisen haft svårt för att arbeta med REVA och utlänningskontrollerna, till stor del efter att de fått massiv kritik från en rad opinionsbildare. REVA blev mot slutet av sin existens ett infekterat ämne med hätska debatter och protestaktioner som resultat. De sansade rösterna drunknade i anklagelser och misstänkliggörande. Själva ordet blev en symbol för hur samhället ”revs upp”. Aktivister, varav några förklädda till ”journalister”,  såg till att flytta fokus från projektets verkliga syfte till att få det att handla om rasism. REVA gick i graven 30 juni 2014.

Vi skriver nu april 2017. Måndagen efter terrordådet i Stockholm, som bland annat dödade ett barn som var på väg hem från skolan.

Just nu kalkyleras med att uppemot 49 000 asylsökande kan komma att gå under radarn när de får avslag på sina asylansökningar. Gränspolisen varnar för att en stor del av dem som gömmer sig aldrig kommer att hittas. Många av dem som kom till Sverige i flyktingströmmen 2015 har inte rätt att stanna. Hur många av dem är tickande bomber, redo att begå terror i vårt land?

Här är några av dem som arbetade för att stoppa polisens verktyg Reva – Verktyget som  kunde stoppat terroristen Rakhmat Akilov:

Journalisten Andres Lokko argumenterade emot Reva i Svenska Dagbladet där han kallade polisens arbete för ”uppdaterade motsvarigheter till bokbål och massförföljelser”.

I en debattartikel i Aftonbladet krävde totalt 161 författare, akademiker, journalister och kulturarbetare ett stopp för polisens arbete för att utvisa illegala invandrare. Bland de namnen återfinns prästen och journalisten Helle Klein, biskopen Antje Jackelén, DN-medarbetaren Mattias Hagberg, kulturskribenten Elin Grelsson Almestad, debattören Dror Feiler, poeten Athena Farrokhzad, redaktören Rouzbeh Djalaie och poeten Johannes Anyuru.

Ett annat namn i debattartikeln för att stoppa Reva är Johan Hilton. Efter terrordådet skriver han idag en text i Dagens Nyheter där han inte nämner med ett ord att han själv krävde ett stopp för polisens arbete som i sin tur kunde stoppa terroristen. Istället beklagar han att en 11-åring omkom i fredagens dåd.

Och apropå att en 11-åring omkom. Den tidigare ordföranden för Rädda Barnens ungdomsförbund Sara Thiringer var också högst aktiv i att stoppa Reva. ”Det är viktigt att visa politikerna att man är emot något”, sade hon till Dagens Nyheter när hon i praktiken var emot att 11-åringens mördare skulle utvisas.

På en paneldebatt mellan ungdomsförbund var det bara SDU och KDU som ville att polisen skulle fortsätta arbetet med att verkställa utvisningarna.

Och just Dagens Nyheter har varit mycket flitiga att släppa fram debattörer som kräver ett stopp för all form av kontroll och verkställighet av att utvisa människor som befinner sig illegalt i Sverige. Protesterna var stora mot vad som i medier kallades ”Super-Reva”.

”Hur kan nu Sverige bestämma sig för att delta i en aktion med ett namn och ett innehåll som tydligt signalerar rasprofilering (eller ”kulturprofilering”) där budskapet verkar vara att personer som inte delar svensk kultur, svenska värderingar och svensk livsstil ska ut ur landet? Och hur tänkte de i EU när de namngav aktionen? Det här kan inte vara något annat än ännu ett jättekliv in i rasism och fascism. Låt oss stoppa detta, helst innan det börjar”, argumenterade Ulrika Dahl i Dagens Nyheter.

Listan kan fortsätta ett bra tag till och det finns hundratals opinionsbildare, politiker och kulturpersonligheter som varit aktiva i att vi nu befinner oss där vi är. Det var viktigare att signalera godhet än att ta ansvar. De etablerade medierna är här precis lika skyldiga som de beslutsfattare som skrotade REVA.

Och nu kan vi åter vänta oss fraser som att ”vi har varit naiva” och att ”vi ska inte göra politik av detta”. Några debattörer kommer säkert av gammal vana hävda rasism, hat och hot om man påminner om vad de själva krävt i offentligheten.

De vill att vi ska glömma, att vi ska tänka att ingen har något ansvar.

De vill prata om kärlek och blommor, istället för att säkra vår trygghet.

Men tyvärr fungerar inte tomma ord. Och allt vi gör får konsekvenser.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag