Jas-plan störtade efter fågelkrock

Ett orelaterat Jas-plan. Foto: Guinnog
  • Tisdag 21 aug 2018 2018-08-21
E-post 75

RONNEBY Ett Jas 39 Gripen kraschade på tisdagsmorgonen efter att ha kolliderat med en skock fåglar. Piloten sköt ut sig ur flygplanet och mår under omständigheterna bra, enligt Försvarsmakten.

Klockan var 09.41 när Jas-planet krockade med en skock fåglar nära Blekinge flygflottilj (F 17) norr om Ronneby i Blekinge. Piloten sköt ut sig medan flygplanet störtade ner i en skog. Han mår enligt Försvarsmakten bra men har förts till sjukhus.

I nuläget är räddningstjänst på plats vid nedslagsplatsen och håller tillsammans med personal från F 17 på att spärra av platsen. Vid klockan 11.30 höll Blekinge flygflottilj en pressträff om händelsen tillsammans med räddningstjänst och polis. Där sades det att ingen tredje part är inblandad och att piloten undvek att krascha i bebyggelse.

Enligt räddningstjänsten har branden från planet spridit sig till terrängen, och släckning har inte kunnat påbörjas ännu då det är svårt att ta sig till platsen. Allmänheten uppmanas att hålla sig undan haveriplatsen eftersom röken från det brinnande planet är farlig att andas in. En haverikommission kommer att tillsättas så småningom.

– Det låter naturligtvis absurt att ett krigsflygplan som är utrustat för att möta hårda tag havererar på grund av en fågel, men det är faktiskt så att en större fågel som sugs in motorn, en fiskmås eller trut, kan faktiskt förstöra motorn. Det är enorma krafter det rör sig om, fläktblad och turbinblad kan skadas och då förlorar motorn sin dragkraft, säger flygsäkerhetskonsulten Hans Kjäll till TT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag