Jäser det av missnöje i surdegsbranschen?

  • Tisdag 11 mar 2014 2014-03-11
E-post 0

Nej, missnöjet jäser knappast i surdegsbranschen sedan bagaren Sébastien Boudet i boken ”Den franske bagaren” anklagat surdegsbagerierna för fusk. De allra flesta surdegsbröden är bakade med vanlig jäst hävdar han i en artikel som Göteborgsposten publicerar idag.

Nyheter Idag har fortsatt granskningen av surdegsbranschen för att undersöka om fusket är utbrett. På trendiga Södermalm i Stockholm ryktas det om att surdeg ska vara extra populärt hos mediefolk, journalister och såkallade ”hipsters”.

-Vi använder så lite jäst som möjligt när vi gör surdegsbröd, den vanlige konsumenten känner ingen skillnad i smaken, kontrar Kent Burén, produktionschef vid Stockholmsbageriet Urban Deli på Södermalm.

Ett surdegsbröd är inte bara gjort på surdeg – jäst förekommer allt som oftast. Och i stora mängder. Trots att det som kallas ”surdegsbröd” av tradition inte tillåts innehålla någon jäst  – jäsningen ska istället ske med med hjälp av enbart surdeg.

I boken ”den franske bagaren” anklagar bagaren Sébastien Boudet de svenska surdegsbagerierna för fusk. Jäst är vanligt förekommande hävdar han. ”Äkta surdeg” finns knappast längre i brödhyllorna. Urban Deli använder också jäst för jäsningen i omkring 70 procent av sina produkter.

-Visst används jäst, men att omfattningen skulle vara så här stor hade jag ingen aning om, säger Kent Burén.

-Men det är små mängder jäst och vi strävar hela tiden efter att minska andelen.

Känner ändå ingen skillnad i smak

Han slår fast att en genomsnittskonsument knappast känner skillnad i smak på surdegsbröd som bakats med eller utan jäst. Så missnöjet jäser faktiskt inte alls i branschen, trots Göteborgspostens avslöjande.

Urban Deli är ett vanligt bageri som även har ett ”surdegshotell” dit privatpersoner får lämna in sina surdegar för omvårdnad när de av någon anledning inte kan ta hand om tillsynen  själva.

-En surdeg behöver ju både kärlek och näring. Vi ser till att degen mår fett prima när du hämtar upp den, slår ”hotellet” fast i sin reklam

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag