Jimmie Åkesson: Jag kanske skulle göra som Östling för att slippa skatta i Sverige

Foto: TV4
  • Tisdag 7 nov 2017 2017-11-07
E-post

SVERIGE Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte säker på att han inte själv skulle flytta sina pengar utomlands för att slippa de svenska skatterna om han vore rik.

Uttalandet gjorde han i ”eftersnacket” till gårdagens partiledardebatt i TV4. Bland annat avhandlades näringslivstoppen Leif Östling som kritiserats av statlig media för att han inte vill betala skatt i Sverige.

– Jag tror inte det. Det beror helt på hur jag tjänat de pengarna. Jag tycker det är viktigt att man skattar där man bor och nyttjar välfärden, sade Åkesson på en direkt fråga om han själv skulle kunna tänka sig att göra som Östling gjort.

– Jag kan naturligtvis sitta här och säga att ”jag kommer aldrig att göra något sådant”. Jag tror inte det, men vem vet? Ens moral testas ju när tillfället kommer.

Åkesson fick till viss del medhåll från TV4:s programledare Anders Pihlblad.

– Skaffar jag en lustjakt kanske jag placerar den på Malta också faktiskt, utbrast han.

V-ledaren Jonas Sjöstedt lyfte fram vikten av att vara rädd om skattepengarna och kritiserade med det som utgångspunkt vinster i välfärden. Och alla fyra partiledarna, Åkesson, Sjöstedt samt Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) var i varierande grad kritiska till Leif Östling och hans skatteplanerande. Sjöstedt var mest kritisk medan Åkesson var betydligt mer försiktig i sina uttalanden.

– Jag håller med Jonas Sjöstedt om att vi ska vara rädda om skattepengarna. Men vi måste också vara rädda om skattebetalarna. Framförallt måste vi vara rädda om dem som betalar väldigt mycket skatt. Det finns ju ett skäl till att man känner sig nödgad att göra den här typen av lösningar som de som betalar väldigt mycket skatt gör, sade SD-ledaren.

Lööf nickade eftertänksamt medan Sjöstedt skakade på huvudet när Åkesson talade om att vara rädd om skattebetalarna.

Skulle du vilja betala mindre skatt?
2826 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag