Jimmie Åkesson (SD): ”Kommer vara svårt att regera det här landet utan att prata med oss”

Foto: Nyheter IdagFoto: Nyheter Idag
  • Söndag 3 sep 2017 2017-09-03
E-post 1864

SVERIGE Det kommer vara svårt att regera Sverige utan att prata med Sverigedemokraterna efter valet nästa år. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Nyheter Idag.

Åkesson är under söndagskvällen inbjuden till Sveriges Televisions ”Agenda” och får då möjlighet att kommentera Ulf Kristersson som är favorittippad att ta över som Moderaternas näste partiledare.

– Det hade varit så mycket lättare i svensk politik om man bara hade kunnat prata med varandra, säger han i TV-programmet apropå Kristerssons avståndstaganden gentemot SD.

Efter programmet möter Nyheter Idag Åkesson i TV-husets foajé för en kort intervju.

– Han har precis samma problem som alla andra haft. Han förstår inte svårigheten och det ologiska i det han själv säger. Jag beklagar det, säger SD-ledaren om Kristersson.

– Jag upplever det som att han säger samma sak som Anna Kinberg Batra sade, men han verkar inte riktigt förstå. Han kan inte svara på frågan hur han ska kunna regera om Alliansen blir mindre än de rödgröna, utan vårt stöd. Där svävar han på målet och det är den stora knäckfråga som politiken handlat om nu i tre år, fortsätter han.

Åkesson tror att Moderaterna kan komma att växa något i och med partiledarbytet, men han är tveksam till om den effekten består.

– Det beror på hur han gör det här valet mellan liberalism och konservatism. Hur pass han inser att de gamla konfliktlinjerna mellan höger och vänster mer eller mindre är obsoleta idag.

Åkesson ser det som att det finns tre politiska block i Sverige där det borgerliga blocket numera är uppdelat i ett liberalt och ett konservativt block. Han menar att Moderaterna måste välja vilken riktning de vill ta sitt parti i.

– Ulf Kristersson kanske personligen tillhör det liberala blocket, men en väldigt stor del av Moderaterna gör inte det. Det är hans stora utmaning, säger han.

Bland annat kritiserar han Moderaternas försöka att kombinera den svenska välfärdsstaten med öppna gränser-politik. Det är något som Åkesson säger inte fungerar.

– Hela vår samhällsmodell bygger på kollektiva lösningar. Att då å ena sidan föredra det, och samtidigt tala om öppna gränser, att vi ska ha låglönejobb och att vi ska gå i den riktningen, det går inte ihop. Det splittrar samhället och när samhället splittras så kommer vår samhällsmodell att luckras upp, och det är det man inte förstår, säger han.

Mot slutet av intervjun återkommer SD-ledaren till vikten av att kunna prata med varandra, även om man tycker och tänker olika, och att SD är ett parti som inte längre kan ignoreras.

– Han vill ju bilda regering med Alliansen. Jag utesluter inte att Alliansen kan bli större än de rödgröna, även om inte så mycket tyder på det just nu. Men vi kommer vara ett väldigt stort parti och en viktig spelare i det spelet. Det kommer vara mycket svårt att regera det här landet i fyra år utan att prata med oss, det tror jag att även Ulf Kristersson förstår, säger Jimmie Åkesson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag