Jimmie Åkesson till Morgan Johansson: ”Om inte du har upptäckt det så är Sverige fullt”

  • Onsdag 29 jan 2020 2020-01-29
E-post 4002

STOCKHOLM Sverige kan fortfarande ta emot kvotflyktingar eftersom att ”vi är lyckligt lottade” och kan ta ”ansvar”, något man inser om man har den minsta medkänsla. Det sade migrationsminister Morgan Johansson (S) i en debatt med Jimmie Åkesson (SD) i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen.
– Prata inte om medkänsla. Ni valde att prioritera 9 000 vuxna afghanska män som saknar skäl att stanna i Sverige, svarade Åkesson.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes på tisdagskvällen i en spänstig debatt ledd av SVT:s Anders Holmberg. Ämnet var kvotflyktingar, personer som blivit utsedda redan i anslutning till flyktingzonen av UNHCR som flyktingar.

Något som SD tidigare sagt ja till men där man nu säger nej. Och där S-MP-regeringen även fortsättningsvis vill fortsätta ta emot. Ungefär 5 000 personer handlar det om.

– Hälften av de som kommer är barn, sade Morgan Johansson.

– Vi har tagit emot enorma mängder människor som ofta saknar skäl att vara här överhuvudtaget. Innan det finns system på plats så att de som inte ska vara här åker tillbaka till sina hemländer, då finns det ingen kapacitet idag, sade Åkesson.

Morgan Johansson svarade med att säga att S-MP-regeringen ”kraftigt” minskat asylinvandringen och pekade på att andra länder tar emot kvotflyktingar.

– Till och med Trump, sade Johansson.

– Fast Sverige ser ju ut som Sverige gör. Ni har skapat segregation, en välfärd i kris. Jag är ledsen att säga det, men om inte du har upptäckt det än så är Sverige fullt. Vi måste göra något åt det innan vi fyller på med ännu mer. Det är den enkla analysen som varje nykter människa bör göra, svarade Åkesson.

Morgan Johansson tyckte att antalet kvotflyktingar är en liten grupp och menade att det handlar om medkänsla.

– Har man bara den allra minsta medkänsla i kroppen då tycker jag att man ska se till att Sverige som ändå är ett så fantastiskt land att leva i, vi är lyckligt lottade att vara här, att vi då också tar ett ansvar för människor som kanske inte är lika lyckligt lottade. Det är precis den här gruppen du vill stänga ute.

– Prata inte om medkänsla, kontrade Åkesson och fortsatte:

– Ni valde att prioritera 9 000 vuxna afghanska män som saknar skäl att stanna i Sverige. Ni har valt att i år efter år efter år prioritera människor som inte ska vara här, och nu pratar du med mig om medkänsla. Var är medkänslan med de äldre som inte får tillgång till den välfärd de har rätt till, var är medkänslan med de människor som inte får tillgång till den vård de behöver. Människor dör i vårdköer i Sverige i dag. Du vill, på riktigt, att fler människor ska komma till vårt land och ta del av välfärden. Det finns inte utrymme för det nu.

Enligt Morgan Johansson åker migranter som inte ska vara i Sverige tillbaka till sina hemländer.

– De senaste sex åren har över 80 000 människor lämnat landet. Återsändandet fungerar också, sade Morgan Johansson.

– Ändå ser det ut som det gör. Kommunerna går på knäna, segregationen är värre än någonsin. Den invandringsrelaterade brottsligheten är grotesk. Det här är verkligheten för många människor. Det ni gör med er politik är att ni spär på den problematiken ytterligare, svarade Åkesson som menade att regeringen hade skapat en situation där det är omöjligt att ta hit fler flyktingar.

– Vi behöver jobba med integration och vi behöver jobba med att de som inte ska vara här ska lämna landet.

Morgan Johansson presenterade en teori om Jimmie Åkessons bakomliggande skäl till att vilja stoppa invandringen.

– Jag tror att det är så här för Sverigedem… Du vill egentligen inte att det ska finnas människor i Sverige som inte talar svenska eller som inte ser ut som ungefär du och jag, sade Johansson.

– Mångfald får du inte om människor kommer hit från olika delar av världen och segregreras i olika förorter. Det är inte mångfald. Det är segregation. Det är ni som har fört en segregationspolitik, svarade Åkesson som tyckte att det är självklart att om man bor i Sverige permanent ska man prata svenska.

– Men det har ingenting att göra med hur man ser ut eller hur länge man har bott här. Det där är trams, sade Åkesson.

Debatten kommenterades flitigt i sociala medier. Annika Strandhäll (S), tidigare socialminister, skriver på Twitter att SVT inte borde låtit Åkesson få säga saker oemotsagd. SVT:s Anders Holmberg svarar att det var en debatt.

Se hela debatten här:

Läs även: Heberlein: Förintelsens bödlar var vanliga människor

Lyssna: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Vem tycker du vann debatten?
4491 röster (se resultat)
Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag