Jimmie Åkessons varning till de egna väljarna: ”I teorin kan vi få 49 procent av rösterna och ändå få samma situation som idag”

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 7 jul 2018 2018-07-07
E-post 1070

Almedalen Det har gått fyra år sedan valet 2014. Efter en migrationskris och en misslyckad Decemberöverenskommelse senare så har Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson enligt opinionsmätningar chans att bli största parti i höstens val.

Läs mer: SD-planen: Åkesson som statsminister

Jimmie Åkesson reflekterar tillbaka på de knappt fyra år som gått sedan det förra valet. Han säger att partiet inte bara blivit fler utan även att man fått större erfarenhet och skicklighet. Jimmie Åkesson beskriver det i termer av ”bredd och djup”.

– Vi är många fler idag. Framförallt har vi jobbat väldigt mycket med att utbilda, kompetensutveckla våra företrädare. Vi är redo att ta nästa steg.

Hur har det arbetet varit?

– Mycket har handlat om att vi har satsat resurser på ombudsmän, en utbildningsavdelning. Vi har jobbat mycket med internkulturen, och mycket med nolltoleransen mot haveristiskt beteende och extrema uppfattningar. Sånt har vi implementerat i praktiken.

Känslan inför det här valet jämför med hur det var inför valet 2014?

– Vi är i en helt annan situation idag där vi slåss om att vara största parti. Det är klart att det ställer också andra krav på oss, dels i vilka förslag vi lämnar inför valet. Men också hur vi talar inför väljarna.

Sverigedemokraterna har för tillfället kraftig medvind i opinionsmätningarna. I flera mätningar ligger man över tio procent över valresultatet från 2014 på 12,86 procent. Senaste Sentiomätningen visade 25,6 procent. Många pratar om att SD har en reell chans att bli största parti.

Hur ser Jimmie Åkesson på risken att bli övermodig?

Vad menar Jimmie Åkesson med ”rörliga väljare”?

Vad handlar talet i Almedalen om?

Bli PLUS-medlem och läs resten av intervjun.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag