”Jimmie moment” väcker stor debatt i sociala medier

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 16 jun 2019 2019-06-16
E-post 686

När Kajsa Dovstad inte kunde köpa ”vanlig mat” en sen kväll i Gävle, utan endast hittade snabbmakaroner och fermenterade grönsaker i en arabisk butik som var öppen, fick hon ett så kallat ”Jimmie moment”. Det berättar hon i en kolumn i Göteborgs-Posten. Nu har Dovstads text och begreppet ”Jimmie moment” kommit att bli en stor snackis i sociala medier.

Händelsen i den arabiska mataffären menar Dovstad är ett tecken på att Sverige håller på att förändras. ”Jag är i Sverige, ett Sverige som inte känns svenskt. Och jag gillar det inte. Jimmie moment, som min bekant skulle säga”, förklarar hon i sin kolumn.

Sedan ger hon större exempel på det hon kallar ”Jimmie moment”. Ett sådant är den offentliga ekonomin där Dovstad refererar till Sveriges Kommuners och Landstings ekonomirapporter där siffrorna på sista raden i regel är röda. Detta härleder hon till ökade utgifter på grund av migration till Sverige.

Inte helt oväntat har Dovstads text väckt starka reaktioner i sociala medier. Överläkaren Agnes Wold skriver på Twitter att ”här gick gränsen” och att ”på måndag säger jag upp prenumerationen” på Göteborgs-Posten.

Förutom hård kritik mot Dovstad har flera Twitter-användare också kommit att skämta om begreppet ”Jimmie moment”. Ett exempel är skämtkontot ”Fadde Darwich”.

Några debattörer har vänt på begreppet och talar istället om ”anti-Jimmie-moment”, alltså en händelse som fått en övertygad om Sverige förändras i en främlingsfientlig riktning.

Men allt är inte kritik i sociala medier. Flera användare beskriver händelser där de själva upplevt liknande saker som det Kajsa Dovstad försöker sätta ord på, alltså att Sverige förändras i en inte helt önskvärd riktning. En av dem är Luai Ahmed som beskriver att han upplever homofobi i Malmö, något han kopplar till invandring.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag