”Johan” från Granskning Sverige kallar sig liberal och anklagar Eskilstuna-Kuriren för konspirationsteorier

Granskning Sverige har publicerat en lång rad olika intervjuer på Youtube. Foto: Faksimil Youtube
  • Fredag 17 feb 2017 2017-02-17
E-post 92

SVERIGE Eskilstuna-Kuriren ägnar sig åt konspirationsteorier. Det menar pseudonymet ”Johan” som ingår i Youtubekanalen Granskning Sverige, en slags alternativ nätbaserad webbradio som ofta tar upp frågeställningar man inte hittar i etablerad press. – De får det att låta som att vi är betalda av någon stat, säger ”Johan” till Nyheter Idag med anledning av en granskning av Youtubekanalen som tidningen publicerar.

”Så styrs den svenska trollfabriken som sprider hat på nätet mot betalning”, lyder rubriken på en artikel publicerad i Eskilstuna-Kuriren där Youtubekanalen ”Granskning Sverige” alltså granskas. På Youtube publicerar Granskning Sverige redigerade telefonintervjuer, ofta med inslag av egna kommentarer men även ljudklipp från andra medier.

En av rubrikerna på Youtubeinläggen som publiceras lyder ”Vill FM tvinga oss att dö för PK-politikerna?”, där FM är en förkortning för försvarsmakten. En annan rubrik lyder ”DN & Expo är ett hot mot rikets säkerhet” och en tredje lyder ”Hänsynslöse asylbaronen Bert Karlsson blir förbannad”. Återkommande ”fiender” som granskas av Youtubekanalen är Expo, Socialdemokraterna, DN men även Public Service och andra medier.

Och när Eskilstuna-Kuriren granskar Youtubekanalen presenterar de uppgifter om att en medarbetare ska ha kopplingar till den nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen. En annan uppgift som tidningen publicerar gör gällande att betalning kan erbjudas de som ställer upp med att ringa samtal för kommande avsnitt. Ytterligare en omständighet som framkommer i Eskilstuna-Kurirens granskning är att Widar Nord, publisher på Fria Tider, formellt äger domännamnet ”granskningsverige.se”, något som Nord själv kommenterar på torsdagen.

Men när Nyheter Idag talar med en av de mer aktiva på Youtubekanalen, en person som går under pseudonymet ”Johan”, möter Eskilstuna-Kuriren kritik. Han hävdar att lokaltidningen ägnar sig åt konspirationsteorier i sitt granskande reportage.

– Det är fake news, jag räknar det till att de har 45 rena felaktigheter.

Kan du räkna upp några av de allvarligaste felaktigheterna?

– De är konspirationsteoretiker. De målar upp en konspiration som inte finns. Att vi skulle betala ringare för att ringa. Det finns inga pengar, tyvärr. Jag önskar att det hade varit så, men det finns inte. Däremot är det en lyssnare som har erbjudit pengar till den som får 3000 views första gången.

– Det är inget som har nappat på det där erbjudandet på ett halvår.

Är det något mer, förutom det där med betalningen, som du tycker är konspiratoriskt?

– Ja men ”trollfabrik”. De får det att låta som att vi är betalda av någon stat. Det vet ju du, det är ju inte så. Det är några personer som… det är klart jag hjälper till att få folk på fötter, hjälper dom med tips och sådär. Men det är på ideell basis allting. Vi har fått några donationer i och för sig, men de är så små pengar. Jag kan tänka mig vi fått in 15 000 kronor på tre år, kanske 20 000. Jag vet inte exakt.

En del skulle ju invända att ni själva ägnar er åt konspirationer, eller att ni går åt det hållet ibland. Vad tänker du om det?

– Jo men det är ju så, konspirationer är ju ofta rätt. Men det gäller att hitta rätt konspirationer. De flesta konspirationsteorier är fel.

De flesta konspirationsteorier är fel?

– Ja. Det finns alltid någon konspiration någonstans. Men det gäller ju att träffa rätt där. Och just i det här fallet är det ju inte en riktig konspirationsteori som de har.

I Eskilstuna-Kurirens granskning presenteras Youtubekanalen som att ett av flera syften är att sprida främlingsfientlighet. Det är något som ”Johan” menar är felaktigt.

– Granskning Sverige är ett medborgarjournalistiskt initativ för demokrati. Det är viktigt med att människor måste få ställa frågor, människor måste vara modiga och våga ifrågasätta och inte bara följa etablissemanget.

Men ni är själva väldigt anonyma, det är väl inte fullt så modigt, skulle väl en del säga?

– Ja men alla är inte lika modiga som du Chang.

Om vi struntar i mig här, kan du sätta ord på varför ni håller er anonyma. Vad är ditt motiv till det?

– Det är i någon mening att etablissemanget… varför blir detta stort? Det är för att de tror sig ta reda på vår identitet, de är bara intresserade av identiteten. Varför då? Jo, för att de ska kunna gå på person hela tiden. Att den personen har koppling till det. Det är det enda de är intresserade av, de är helt ointresserade av sakfrågor. Anonymiteten gör att vi tvingar dom ta tag i sakfrågor istället för att hålla på och prata om personer, att den är släkt med den och att den har pratat med den. Det är deras enda väg ut, att smutskasta.

– De har hållt på med Nina, de har ringt hennes arbetsgivare och försökt få henne sparkad. Hon har klarat sig bra, men alla klarar inte det.

En annan omständighet som presenteras i Eskilstuna-Kuriren är att en annan medarbetare på Granskning Sverige, som går under pseudonymet ”Erik”, ska ha någon form av koppling till Nordiska Motståndsrörelsen. Det är en utomparlamentarisk nationalsocialistisk rörelse.

– Det är Expo som kommer med den uppgiften, säger Johan och skrattar i telefonen.

– Nu vet jag personligen att de bara hittar på.

Det är bara påhitt? Vet du vem Erik är om jag frågar så?

– Nej.

Hur kan du då vara säker på att han inte har en koppling till NMR?

– Jag har frågat honom själv. Vi har haft ganska mycket kontakt.

Och då litar du på honom efter att ha haft den här kontakten och på den vägen är du säker?

– Ja, jo visst. Men sen är det alltid vad du menar med kontakt. Det är ju den där, har du mejlat, ställt frågor? Jag har intervjuat Per Öberg [frontfigur i NMR, reds. anm.] och lägger vi det på det planet så har vi alla haft kontakt med alla möjliga…

Eskilstuna-Kuriren presenterar det som…

– Erik har inte varit med, så som det står där, att han varit medlem eller varit aktiv eller vad det står.

Okej, men han kanske har sympatier åt det hållet?

– Jag vill ens inte gå in på den frågan. Men han säger själv att han inte har sympatier med det. Men du kan ju alltid leta i garderoben.

En annan invändning som kritiker riktat mot Granskning Sverige är att de redigerar inslag väldigt hårt, alltså att de hårdvinklar och inte ger en rättvis bild av vad meningsmotståndare egentligen säger. Men ”Johan” tycker att det är en märklig invändning och menar att alla redaktioner och publicister redigerar material innan det publiceras.

– Jag tycker det är en horribel anklagelse. Framför allt när det kommer från journalister. Jag har aldrig sett SVT publicera råmaterial, alltså det händer i undantagsfall. Varje nyhetsinslag är klippta och klistrade, det sitter en voice-over och en hallåa som pratar. Jag förstår inte vad de menar över huvud taget. Ja, en intervju då, att den är nerkortad. Ja? Självklart! Om det är en lång intervju med massa dösnack med upprepningar och grejer. Det gör väl inte du heller, lägger ut råmaterial?

– Jag skulle säga så här, vi gör en journalistisk bedömning och en konstnärlig bedömning. Hur ska man få fram den här personens åsikter på ett vettigt sätt och hur ska liksom samtalet ha en melodi som gör att man kan lyssna på det.

Vad vill du uppnå med Granskning Sverige? Om vi blickar framåt, vad har du för mål? Vad tänker du att det ska komma ur det här?

– Jag hoppas att det startar en folkrörelse, att alla människor gör som jag gör. Tar upp sin telefon när de reagerar på någonting, spelar in det, lägger ut det, så att vi får ett samtalsklimat som handlar om sakfrågor och inte bara handlar om att den och den personen inte är okej. Och den personen ska inte få yttra sig för att den har pratat med den personen. Det finns ett syfte att de håller på så, de är svaga i argumentationen. De är riktigt svaga där, de kan inte svara på sakliga argument och då börjar de med personpåhopp. Det är ingen bra väg för en demokrati.

En röd tråd i många av de ämnen som Granskning Sverige publicerar har udden riktad mot invandring till Sverige. Och i praktiken driver kanalen uteslutande en djupt invandringskritisk linje, samt att kanalen räknas i etablerade medier som en del i den främlingsfientliga miljön på internet.

När Nyheter Idag frågar ”Johan” om de någon gång har funderat på att belysa frågor kopplat till invandring från ett mer positivt perspektiv, då menar han att det inte finns någon anledning för Granskning Sverige att inta en sådan position.

– Det är ju så att det behövs inte för det gör etablissemangsmedia varje dag.

Däremot har ”Johan” funderat på vem som ska räknas som svensk. Han poängterar att även om någon har invandrarbakgrund, men allt i övrigt inte verkar ha samma synsätt som ”globalisterna” utan istället värnar Sverige, då bör den personen kanske räknas som mer svensk än exempelvis Annie Lööf (C), en politiker som förknippas intimt med linjen om öppna gränser och liknande värderingar.

– Det är en jättesvår fråga, men det är ett perspektiv som är intressant och värt att diskutera, säger ”Johan”.

Skulle du säga att du själv vilar på någon ideologisk grund? Finns det någon ideologi som representerar dina åsikter, på ett något sånär?

– In i hjärtat skulle jag säga att jag är liberal. Med det menas frihet under ansvar. Varje frihet kostar också. Varje sak du gör i livet har ett pris. Våran självgodhet som svenska folket har haft är priset vi betalar nu, att vi har varit världens samvete. Att vi släppt in alla människor, att vi trott gott om alla människor. Det har varit underhållning för många svenskar, de har boostat sig själva med det.

Men liberal då alltså, det är där du känner att du skulle placera dig själv?

– Ja jag tycker det, men ingen skulle väl gå med på det. Men det är klart att jag är mer nationalist än globalist. Jag är för demokrati och demokrati är knuten till nation. Jag är väldigt kritisk till att man försöker smyga bort nationerna genom att införa mänskliga rättigheter.

Mänskliga rättigheter?

– Tjeckiens före detta president Vaclav Klaus säger att det vi inte visste om de mänskliga rättigheterna var att det var ett revolutionärt sätt att underminera medborgarskapets värde, någonting sådant. Jag tror att han har en poäng där, det låter logiskt i mina öron.

En annan sak som Eskilstuna-Kuriren tar upp är att det förekommer en väldigt positiv syn på Ryssland i en del reportage som Granskning Sverige publicerar. Men ”Johan” förklarar den positiva synen på Ryssland i första hand har med en enskild medarbetare att göra.

– ”Erik” har det. Men själv vet jag inte. Jag har ingen speciell uppfattning. Vi bör känna till vår historia med Ryssland, som är komplicerad. Vi behöver inte blunda för den. Men vi behöver inte heller blunda för de problem som finns inom Nato. Ryssland är inte det största problemet för Sverige.

I skärmavbilder, från en intern portal som är byggd för att pitcha idéer om framtida ringningar, visar Eskilstuna-Kuriren vad för typ av framtida reportage som planeras. I vart fall två pitchar förefaller på ett eller annat sätt vara kopplat till antisemitism och judar. ”Johan” förklarar att det är ”Erik” som har det intresset, att uppmärksamma frågor med en sådan slagsida.

– ”Erik” intresserar sig mycket för olika konspirationsteorier, säger ”Johan” något svävande på rösten.

Nyheter Idag har sökt Eskilstuna-Kurirens journalist Mathias Ståhle utan resultat. En telefonsvarare säger att han är på tjänsteresa.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag