Johansson (S) ljög om minskad invandring – rättas av KU

Justitieminister Morgan Johansson (S) Foto: Riksdagen
  • Lördag 28 Nov 2020 2020-11-28
E-post 1780

I januari i år hävdade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att lättnader i reglerna för anhöriginvandring lett till minskad anhöriginvandring. Johansson påstående anmäldes till Konstitutionsutskottet, som ger anmälaren rätt.

I ett inlägg på Twitter i januari i år hävdade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att anhöriginvandringen minskat efter lättnader i reglerna för anhöriginvandring.

Läs även: KU kritiserar S-ministrar efter affären med Iraks försvarsminister

”Alarmisterna fick alltså fel. Det ledde inte till någon ny flyktingkris eller förlorad kontroll” skriver Johansson i ett följande inlägg.

Läs även: Morgan Johanssons (S) annorlunda utspel i migrationsdebatten: ”Ku Klux Klan”

Johanssons påståenden anmäldes till Konstitutionsutskottet av en person som menade att Johansson i januari 2020 inte kunde uttala sig om effekter av en lagändring som beslutades i juni 2019.

Detta på grund av den långa handläggningstiden på familjeärenden hos Migrationsverket, som enligt anmälaren var 419 dagar i genomsnitt i juli 2019.

KU ger anmälaren rätt i ärendet, och skriver att ”Justitie- och migrationsministern ansvarar för sina uttalanden och därmed även för att de uppgifter som han lämnar är korrekta”.

Läs även: Tolvårig flicka dödsskjuten i Botkyrka – Morgan Johansson (S) retweetar om ”rekordfå skottlossningar” i Malmö

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag