JÖK-partierna straffas – SD rusar

Björklund och Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 7 feb 2019 2019-02-07
E-post 3420

SVERIGE I SVT/Novus senaste opinionsmätning hamnar Liberalerna på en bottennotering långt under fyraprocentsspärren. Samtidigt backar alla partier som ingår i Januariöverenskommelsen, JÖK, medan Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ökar.

Med 2,7 procent håller L god marginal till riksdagsspärren i senaste SVT/Novus-mätningen, som gjordes per telefon mellan 14 januari och 3 februari. På onsdagen meddelade Jan Björklund att han inte ställer upp för omval som partiledare för det krisdrabbade partiet.

Samtliga JÖK-partier tappar i stöd och mest av alla Socialdemokraterna som gör ett statistiskt säkerställt tapp på 2,8 procentenheter.

– Till viss del handlar det nog om en korrigering från Novus mätning i januari där vi låg ganska högt, men det är självklart också ett resultat av den överenskommelse som vi har gått in och som några väljare kanske inte gillar, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) till SVT.

Samtidigt ökar SD, V och KD. SD är näst största parti medan Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren. Om det vore val idag och dessa siffror höll i sig skulle SD, M och KD få egen majoritet i riksdagen, uppger SVT.

– Det här visar vad folk tycker om den här nya regeringen och överenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet. Vi har också sett i regeringsbildningen hur de andra partierna har behandlat oss, men också vilka frågor som har hamnat i fokus. Där är de andra partierna inte trovärdiga medan vi är det, säger riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) till SVT.

På sociala medier har hon och flera andra kommenterat siffrorna.

Fakta SVT/Novus väljarbarometer

S: 29,0 procent
SD: 21,2 procent
M: 18,3 procent
V: 9,1 procent
C: 7,5 procent
KD: 7,4 procent
MP: 3,4 procent
L: 2,7 procent

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag