Jomshof: ”Finns inget i det jag säger som är fel”

Richard Jomshof. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 22 aug 2023 2023-08-22
E-post

Richard Jomshof (SD) står fast vid det han sagt om den muslimska profeten Muhammed, som Jomshof bland annat kallar ”massmördare” och ”slavhandlare” i ett inlägg på plattformen X.

– Det finns inget i det jag säger som är fel. Det finns ingen som kan peka på sakfel i det jag säger. Det tycker jag är intressant, för det jag säger är ju sant, säger Jomshof till TV 4 Nyheterna.

Det rödgröna oppositionen vill rösta bort Richard Jomshof som ordförande för justitieutskottet. Anledningen är Jomshofs inlägg på plattformen X där den muslimska profeten Muhammed kallades för bland annat ”massmördare” och ”slavhandlare”.

Bråket kring Jomshofs inlägg har skördat ett offer: Carl B Hamilton (L) som har lämnat riksdagen efter ett uttalande om SD, muslimer och judar.

Det var i en intervju med TV 4 Nyheterna på onsdagen som Hamilton kom med det kritiserade uttalandet.

– Jag tror att gränsen går vid att de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt. Men där går absoluta gränsen, sade Hamilton.

Läs även: Carl B Hamilton lämnar riksdagen efter kritiserat uttalande

Omröstningen om Jomshof kommer ske när justitieutskottet har sitt nästa sammanträde den 31 augusti, och Liberalernas partiledare Johan Pehrson har sagt att partiets ledamot i utskottet Juno Blom inte kommer rösta med oppositionen för att avsätta Jomshof.

– Det finns en praxis i riksdagen att man inte byter ut utskottsordförande eller vice under mandatperioden och det tycker jag är lämpligt, sade Pehrson till Aftonbladet.

Jomshof har emellertid fått kritik för sitt inlägg av statsminister Ulf Kristersson under en pressträff om säkerhetsläget.

– Jag tycker att alla människor i Sverige, inklusive Jomshof, ska tänka på hur man uttrycker sig. Allt som är lagligt att säga är inte lämpligt att säga, inte minst i ett läge där det är allvarliga säkerhetshot som riktar sig mot Sverige, sade Kristersson.

Nu kommenterar Richard Jomshof uppståndelsen i en intervju med TV 4 Nyheterna. Jomshof menar att säkerhetshotet mot Sverige funnits under flera år och att kritiken mot hans inlägg är obefogad.

– Att en enskild riksdagsledamot twittrar någonting betyder naturligtvis ingenting. Det enda jag gjort är att försvara vår yttrandefrihet och det tänker jag fortsätta göra, säger Jomshof.

– Om vi hade haft diskussionen på ett sansat sätt så hade det stannat på Twitter naturligtvis. Vi måste kunna ha åsikter, starka sådana också. Det är ett av demokratins fundament.

Jomshof anser inte att hans uttalanden om islam påverkar samarbetet med regeringen.

– Vi är inte en del av regeringen. Vi är ett samarbetsparti. Jag tycker att samarbetet fungerat väldigt bra men sen finns det enskilda frågor där vi inte är överens. Så är det ju alltid. Vi kan inte vara överens om allting.

Jomshof har inte heller några planer på att sluta kritisera islam och den muslimska profeten Muhammed.

– Det finns inget i det jag säger som är fel. Det finns ingen som kan peka på sakfel i det jag säger. Det tycker jag är intressant, för det jag säger är ju sant. Alternativet är att vi låter oss tystas, säger Jomshof.

Läs även: Rödgröna vill avsätta Jomshof

Läs även: Pehrson: L kommer inte rösta för att fälla Jomshof

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag