Jomshof om Turkiets reaktion: ”Blir de upprörda, så elda hundra till”

Foto: ArtemAugust / Nyheter Idag
  • Fredag 27 jan 2023 2023-01-27
E-post 0

Efterspelet till Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden har mer eller mindre dominerat nyhetssidorna den senaste veckan. Och i Turkiet har vreden varit stor där president Erdoğan sagt att Sverige inte kan förvänta sig något stöd i Natoansökan. Justitieutskottets ordförande och SD-toppen Richard Jomshof tycker emellertid att Turkiets reaktion på koranbränningen är överdriven.
– Jag tycker inte att man ska göra det, men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till, då, säger han till Dagens Industri.

Jomshof riktar också kritik mot Ulf Kristersson efter dennes utspel om Paludans demonstration, där statsministern twittrade ut sitt avståndstagande till koranbränningen.

– Jag tycker inte han ska be om ursäkt. Där tycker jag att han går för långt, säger Jomshof till tidningen.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare sågat statsministerns ursäkt.

”Som de flesta säkert har förstått så är det här utspelet från regeringen mycket, mycket bekymrande, i mina ögon”, skrev Åkesson på Facebook.

Läs mer: Åkesson sågar Kristerssons Koran-utspel

I intervjun kommenterar Jomshof också Nyheter Idags majoritetsägare Chang Fricks, som betalade för Paludans demonstrationstillstånd, inblandning i det hela.

Att Frick medverkar som programledare i Sverigedemokraternas kanal Riks innebär inte att partiet på något sätt är kopplade till koranbränningen, menar Jomshof.

– Jag förstår inte vad det har med partiet att göra, säger han till Dagens Industri.

Lyssna även på: På GRU:s lönelista?

Läs även: Kristersson sågas efter ursäkten: ”Ska vi inte göra Ankara till huvudstad direkt?”

Läs även: Kristersson fördömer Paludan: ”Djupt respektlös handling”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag