Jonas Andersson (SD): Regeringen Löfven sitter på händerna istället för att stoppa rymningarna

Foto: SVT/Pressbild/Nyheter Idag
  • Fredag 21 feb 2020 2020-02-21
E-post 9111

Rymningen från förvaret i Märsta är bara den senaste i raden av flera under de senaste åren där migranter med utvisningsbeslut flyr. Men i stället för att se till att Migrationsverket har resurser och befogenheter för att hålla migranter i säkert förvar sitter den impotenta regeringen Löfven på händerna, skriver Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot från Skellefteå.

Åtta sammansvurna män som dömts till utvisning sågar sig genom en vägg, svingar sig ner till marken med hjälp av hopvirade lakan och försvinner in i nattmörkret. Det låter som synopsis till en Netflix-serie, men det är verkligheten i Sverige 2020. Samtidigt som alla partier med självaktning pratar om hårdare tag så sker ännu en rymning ur ett svenskt förvar, denna gång i Märsta norr om Stockholm.

Det är alltså inte nog med att antalet förvarsplatser i Sverige fortfarande inte är i närheten av de volymer som myndigheterna behöver. De förvar vi har fyller helt uppenbart inte de krav som borde ställas på säkerhet.

Sverigedemokraterna är inte förvånade över vad som hänt. De senaste åren har flera uppmärksammade rymningar skett från Migrationsverkets förvar över hela landet. Säkerheten har helt uppenbart inte tagits på allvar av regeringen, lagstiftningen brister och resurser saknas år efter år.

Efter att ha gjort studiebesök i just Märsta är det svårt att lägga ansvaret på Migrationsverkets personal. Man arbetar konstant med att lappa och laga säkerhetshål, men man gör det i motvind. Lagstiftningen brister och resurser saknas, år efter år.

Redan 2017 riktade myndigheten en diger skrivelse till justitieministern, där man bad om lagändringar för att förbättra säkerheten på förvaren. Snart tre år senare har ännu inget svar kommit. Under tiden fortsätter utomstående att ta sig in i förvaret utan att det finns rätt att visitera dem, undersöka deras väskor eller ens se ett ID-kort.

Intagna kan i värsta fall förvara droger och vapen i sina rum utan att riskera ingrepp från personalen. Och när det väl blir våldsamt eller hotfullt, stannar den intagne på förvaret, istället för att placeras hos Polisen i häkte.

Sverigedemokraterna accepterar inte detta.

Vi föreslår därför kraftsatsningar på Migrationsverkets förvar. Inte bara för att öka antalet förvarsplatser, utan även för ökade befogenheter för förvarspersonalen, förbättrad säkerhet på förvaren, och ett ordentligt samarbete mellan olika berörda myndigheter.

Tjänstemännen på alla nivåer måste få de verktyg de behöver för att upprätthålla svensk lag.

Vi kräver att den impotenta regeringen Löfven agerar istället för att sitta på händerna. Sverige behöver mer action, men inte i form av fler Hollywoodrymningar.

Om debattören

Jonas Andersson är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och sitter i socialförsäkringsutskottet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag