Jonas Millard lämnar riksdagen efter avslöjande om Flashback-konto

Bild: Montage faksimil Flashback/Sveriges riksdag
  • Onsdag 19 Dec 2018 2018-12-19
E-post 255

Jonas Millard lämnar sina uppdrag för Sverigedemokraterna efter avslöjanden i DN och Expressen om kvinnohatande kommentarer i internmejl och på Flashback Forum. Mathias Wåg från Researchgruppen skriver till Nyheter Idag att de inte ligger bakom DN:s uppgifter om Millards koppling till Flashbackkontot ”SinX”.

Nu lämnar Sverigedemokraten Jonas Millard riksdagen efter att DN avslöjat att han är mannen bakom flashback-kontot ”SinX” som skrivit flera inlägg med kvinnohatande kommentarer.

Kontot har varit högaktivt på Flashback forum med 4 751 kommentarer, och enligt DN:s granskning ska kontot bland annat ha tipsat om det bästa sättet för att  droga och våldta kvinnor.

Bland de trådar ”SinX” startat på Flashback forum märks bland annat ”Varför tar tjejer så hårt på att bli våldtagna?”, ”Kvinnliga författare bara skräp?”, ”Varför tror slamporna att man bryr sig?” och ”Slampan är grinig för att vi tar med hennes kille på snuskresa i polen”.

I trådstarten ”Hur kvinnor ska tas” länkar ”SinX” till en video där en kameraman ”trollar” kvinnor som aspirerar på att bli porrstjärnor med förnedrande kommentarer om deras utseende och vikt.  ”Brutalt, ärligt och mycket kärlek. De där charmörerna i Facial Abuse är verkligen något av romantiska proffs!” skriver SinX.

Ett experiment för att testa nätsäkerhet enligt Millard

Millard medgav att han registrerade kontot men sade till SVT att flera personer ska haft tillgång till inloggningsuppgifterna. Kontot ska ha startats av Millard och flera klasskamrater när han läste IT-programmet på gymnasiet i syfte att testa säkerheten på Flashback forum enligt Millard.

– Jag var intresserad av information, säkerhet och IT-frågor. Jag hade inte en tanke på att det här skulle kunna ske så långt senare, sade Millard.

Millard menade att kontot sedan dess använts av andra personer, och att han själv varken kunnat radera kontot eller ändra lösenord.

– Jag misstänker att en förklaring till att jag inte bytte lösenord är att jag hade registrerat kontot på en mejladress som slutade att existera. Det är en möjlig förklaring, sade Millard.

Millards förklaringar godtogs av SD:s ledning.

– Jag har förstått att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att det är flera användare på det här kontot. Det finns inga belägg för att han har skrivit det här, sade Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, till DN.

Därefter avslöjade emellertid Expressen att Millard bland annat spridit rykten om kvinnliga partikamrater i interna mejl till andra partimedlemmar.

”Kanske bara jag som missat det, men att ligga med rätt personer verkar vara avgörande för att få fina tjänster i partiet” skrev Millard om partikamraten som var sambo med en högt uppsatt SD-företrädare.

Millard lämnar sina uppdrag

Nu väljer alltså Millard att lämna sina förtroendeuppdrag som ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet samt suppleant i utrikesutskottet och EU-nämnden, men också uppdraget som riksdagsledamot.

”Med anledning av de uppgifter som kommit oss till känna kan vi konstatera att det inte kommer vara möjligt för Jonas Millard att fortsätta sitt politiska arbete på ett konstruktivt sätt. Vi har sedan första publiceringen haft en löpande dialog med varandra för att reda ut de uppgifter som vi kunnat ta del av”, skriver SD:s gruppledare Mattias Karlsson i ett pressmeddelande.

”Jag har nu kommit till en gräns där jag inte längre känner att jag kommer att kunna utföra mitt arbete utan att ständigt bli påmind om de olämpliga och omogna saker jag sagt för flera år sedan. Jag hoppas att min plats lämnas till nya krafter som kan lägga den tid och den energi jag alltid under mina år gjort” skriver Millard.

Researchgruppen förnekar inblandning

Det är oklart hur DN kommit över uppgifterna om Millards koppling till flashbackkontot ”SinX”. I september 2014 meddelande Researchgruppen att man fått tag på en databas med användaruppgifter från Flashback, vilket låg till grund för publiceringar i Aftonbladet i februari 2015.

Mathias Wåg från Researchgruppen skriver emellertid till Nyheter Idag att uppgiften om Millards koppling till ”SinX” inte kommer från Researchgruppen.

”Nej, den kommer inte från oss, men jag kan ju inte svara för om – och har inte koll på – tidigare medlemmar i RG har haft kontakt med DN”, skriver Wåg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag