Josef Stalin gripen

Demonstration mot regeringen på Sri Lanka. Bild: AntanO/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 8 aug 2022 2022-08-08
E-post 43

Josef Stalin, som är ledare för lärarnas fackförbund på Sri Lanka, har gripits av landets polis, rapporterar Al Jazeera. Stalin, som är känd som en ledande regeringskritiker i landet, greps för att ha deltagit i en demonstration mot regeringen den 28 mars i år.

Demonstrationerna mot Sri Lankas regering inleddes den 15 mars och vände sig mot landets ekonomiska politik, som har lett till en ekonomisk kollaps på öriket söder om Indien.

I början av juli stormade demonstranter president Gotabaya Rajapaksas palats i huvudstaden Colombo. Bilder som spreds på sociala medier visade bland annat hur demonstranter badade i presidentens privata pool.

Efter stormningen avgick Rajapaksa och ersattes av den tidigare premiärministern Ranil Wickremesinghe, men demonstrationerna mot regeringen har fortsatt.

Stalin greps på sitt kontor i Colombo och är den högst uppsatte fackföreningsledaren som gripits under Wickremesinghes styre.

– Den pågående tillslagen mot dissidenter i Sri Lanka av Ranil Wickremesinghes regering är värre än något under Gotabaya Rajapaksas administration, säger Alan Keenan, konsult för International Crisis Group.

Läs även: Här stormas presidentpalatset

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag