Journalist skryter om valsabotage mot SD – Annie Lööf tackar för stödet

Foto: Faksimil Instagram
  • Lördag 25 aug 2018 2018-08-25
E-post 7899

VÄRLDEN Journalisten Anna Benson skryter på Instagram att ”någon” hade ”snott” alla SD-valsedlar så de var ”borta”. Inlägget är skrivet på ett sådant sätt att Benson antyder att hon själv har saboterat för SD. ”Stort tack för stödet”, kommenterar centerledaren Annie Lööf. – Nu börjar vi prata valpåverkan på riktigt, att vår svenska demokrati saboteras, säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

I vad som förefaller vara en förtidsröstningslokal någonstans på en ambassad eller konsulat i ett spansktalande land publicerar journalisten Anna Benson en bild på sig själv med Centerpartiets valsedel i ett inlägg på Instagram. Benson förklarar i den publiceringen att hon röstat på Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Men sedan skriver hon även något annat som väcker starka reaktioner.

”Någon hade ’snott’ SD:s alla valsedlar så de var ’borta’. Och sekretessen i vallokalen och ’vallådan’ var lite extraordinär, skriver hon och har själv satt citattecken runt orden ”snott”, ”borta” och ”vallådan”. Inlägget tolkas i sociala medier som att Benson mellan raderna låter förstå att hon själv har utfört ett valsabotage.

Emellertid är det inlägget redigerat i efterhand. I det ursprungliga inlägget skrev Benson: ”Bäst av allt var att ’någon’ hade ’snott’ SD:s alla valsedlar så de var ’borta'”.

SD: ”Vi har jättestora problem just nu för partiet”

Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein och han känner till inlägget på Instagram från Anna Benson. Trots det allvarliga i det Benson skriver är inte Wallerstein förvånad.

– Vi har jättestora problem just nu för partiet. Det är en sak att vårt valmaterial förstörs, våra valaffischer rivs ner och vi förvägras annonsytor. Men det är en helt annan sak när posten inte delar ut våra valsedlar eller att valsedlar försvinner i förtidsröstningslokaler. Nu börjar vi prata valpåverkan på riktigt, att vår svenska demokrati saboteras.

– Därför är det extremt märkligt att en journalist uttalar sig positivt om att våra valsedlar försvinner och att en partiledare för ett riksdagsparti gillar och kommenterar det här inlägget.

Annie Lööf till kritiker: ”Skärp er”

När Nyheter Idag talar med Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu får vi till svar att han inte känner till inlägget, eller att hans egen partiledare svarat på kommentaren. Han ber oss mejla skärmbild på det som hänt och lägger sedan på telefonen.

Efter att vi mejlat länk till inlägget på Instagram svarar Hervieu omedelbart med en hänvisning till en kommentar som fällts senare från Lööf, efter det att partiledaren fått kritik. ”Skärp er”, skriver Lööf till de som undrar varför inte Lööf reagerar direkt mot valsabotaget.

”Jag tackar alltså för rösten på Centerpartiet. Att ta bort valsedlar från lokaler, bränna ner valstugor och vandalisera valaffischer hör inte hemma i en demokrati. Skärp er vad gäller tolkningen”, svarar partiledaren på Instagram.

När Nyheter Idag åter frågar Hervieu varför inte Annie Lööf markerade direkt, utan svarar först efter kritik, skriver han över mejl att ”jag hänvisar till den kommentar hon skrev”.

Nyheter Idag söker Anna Benson för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag