”Julsmocka för Annie Lööf” – väljarna fortsätter överge C

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 28 Dec 2018 2018-12-28
E-post 6002

SVERIGE En julsmocka för Annie Lööf – så beskriver Aftonbladet resultatet i den senaste väljarbarometern från Inizio. Centerpartiet backar i de senaste två mätningarna medan Kristdemokraterna går framåt.

Läs även: Heberlein: 2018 – ett svart år för kvinnorna

I Inizios senaste mätning, som genomfördes mellan 19 och 26 december, får C 8,4 procent av rösterna. Det är 0,6 procentenheter sämre än förra väljarbarometern som gjordes i början av månaden, och ett tapp på 0,8 procentenheter sedan novembermätningen.

– Centern tappar väljare till både Moderaterna och Socialdemokraterna. Annie Lööf har nyckeln till regeringsbildningen, men hon spelar ett väldigt högt spel och riskerar att göra många besvikna, säger Inizios opinionschef Karin Nelsson till Aftonbladet.

Läs mer: Johannes Nilsson: Vem vinner på ett extraval?

Samtidigt har KD ökat i de senaste två mätningarna – från 7 procent i november till 8,2 procent idag.

– Uppgången beror till stor del på Ebba Busch Thor, som är en mycket uppskattad partiledare. Hon beskrivs som rak och tydlig, och hon pratar om sådant som väljarna tycker är viktigt, säger Karin Nelsson.

Även Sverigedemokraterna backar sedan förra undersökningen, liksom Liberalerna och Moderaterna. Men förändringarna för samtliga partier är relativt små.

Endast L ligger nu under riksdagsspärren med 3,2 procent av folkets stöd. Bättre går det för Miljöpartiet som i den senaste mätningen tar sig över spärren och har 4,2 procent.

Fakta Aftonbladet/Inizio 19–26 december

Förändringen sedan den förra decembermätningen i parentes.

Vänsterpartiet: 7,7 % (+0,5)
Socialdemokraterna: 29,8 % (+0,4)
Miljöpartiet: 4,2 % (+0,5)
Kristdemokraterna: 8,2 % (+0,5)
Centerpartiet: 8,4 % (-0,6)
Liberalerna: 3,2 % (-0,1)
Moderaterna: 18,3 % (-0,2)
Sverigedemokraterna: 18,8 % (-0,6)
Övriga: 1,5 % (-0,4)

Läs även: Ann Heberlein: Ondskan i Marocko

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag