Kadhammar: Rätt att döda John Allen Chau – för att han var vit

Peter Kadhammar och John Allen Chau. Foto: Caroline Andersson, Bonnier / Chaus Instagram
  • Fredag 30 Nov 2018 2018-11-30
E-post 850

SVERIGE Aftonbladets kolumnist Peter Kadhammar tycker att det var ”fullständigt rationellt” av invånarna på en ö i Indiska oceanen att döda missionären John Allen Chau. ”Släpp in de vita männen och er värld är snart utplånad”, skriver han.

Amerikanen John Allen Chau hade bestämt sig för att nå ut med sin kristna tro till en primitiv stam på den indiska ön Norra Sentinel. Hur många människor som bor på den avlägsna ön är oklart eftersom de lever utan kontakt med resten av världen.

Trots att han blev varnad för att stammen skulle betrakta honom som en fiende tog sig missionären till ön i förra veckan. Där blev han omedelbart skjuten till döds med pilar.

”Tragiskt, men de handlade fullständigt rationellt”, kommenterar Peter Kadhammar i Aftonbladet.

När vita kolonisatörer steg i land i Australien, Amerika och Afrika slutade det med att miljontals urinvånare föll offer för sjukdomar och européernas överlägsna vapen. Därför var det rätt av sentineleserna att döda John Allen Chau, menar Kadhammar.

”Släpp in de vita männen och er värld är snart utplånad”, slår han fast.

Att beskriva Chau som vit är dock åtminstone delvis felaktigt. På Instagram har han själv skrivit att hans pappa kom till USA som flykting från den kommunistiska kulturrevolutionen i Kina.

Läs även: Aftonbladets Lindberg: SD:s fel att vi inte har en ny regering

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag