Kakabaveh utesluts ur Vänsterpartiet

Foto: Flickr/Anders Henrikson
  • Onsdag 28 aug 2019 2019-08-28
E-post 622

STOCKHOLM Vänsterpartisten och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som har profilerat sig som motståndare till islamism och hedersförtryck, utesluts nu ur partiet. Det meddelade partisekreteraren Aron Etzler på en pressträff på onsdagen.

– Verkställande utskottet har i dag väckt ett uteslutningsärende som gäller Amineh Kakabaveh. Vi har sedan länge varit i en ohållbar situation där vi också sedan en tid förlorat hoppet om att det ska blir bättre. Det känns särskilt ledsamt eftersom Amineh är en person som gjort stora insatser för att driva frågan om hedersvåld, och det är sorgligt att det har gått så långt att hon inte längre kan vara medlem i partiet, sade Aron Etzler.

Enligt honom är skälet till uteslutningen att Kakabaveh har skadat förtroendet för partiet gentemot väljarna. Hon ska ha varit frånvarande på möten sedan ett år tillbaka och inte velat samtala med partiledningen.

– Amineh anser att hon står över de demokratiska spelreglerna, sade Etzler och anklagade även Kakabaveh för att ha spridit ”falska nyheter”.

Amineh Kakabaveh har gjort sig populär utanför V för sitt arbete mot hedersförtryck och islamism i förorten. Samma kamp har gjort henne impopulär hos partiledningen som arbetat för att hålla henne borta från inflytande i riksdagen.

Till Ekot säger Kakabaveh att hon fick på reda uteslutningsärendet samtidigt som medierna kablade ut nyheten. Hon kritiserar det tidigare öppna kommunistpartiet för att vara odemokratiskt och för att ha ett starkt toppstyre.

– Jag vet ärligt talat inte varför kampen för alla kvinnors lika värde är så känsligt för Vänsterpartiet. De är ängsliga för att prata om slöja på barn och ängsliga för att prata om islam, säger hon till Ekot och uppger att hon kommer att fortsätta sitt riksdagsarbete som politisk vilde och ”oberoende socialist”.

På Twitter har många reagerat starkt över Kakabavehs uteslutning:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag