Kakabaveh utsågs till årets svensk: ”Vår partiledning har inte ens sagt grattis”

Foto: Bengt Oberger, faksimil fokus.se samt Twitter
  • Fredag 16 dec 2016 2016-12-16
E-post 308

STOCKHOLM Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh har tagit emot priset ”årets svensk” av tidningen Fokus. Samtidigt finns krav mot Vänsterpartiet att hon ska uteslutas, då hon anses kontroversiell och anklagas för rasism. ”Vår partilednimg i (V) har inte ens sagt grattis. Sorgligt”, twittrar vänsterpartisten Jonas Lundgren.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) är känd för sitt arbete mot hedersförtryck, inte minst genom sitt engagemang i föreningen Varken hora eller kuvad. Nu har hon utsetts till årets svensk av tidningen Fokus som motiverar det med att hon trots ”en avsevärd personlig kostnad” fortsätter uppmärksamma klan- och hedersförtryck.

”Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter”, skriver tidningen Fokus.

Expo: ”En person som stämt in i grovt rasistiska beskrivningar av somalier”

Tidigare under året uppmärksammades Kakabaveh för att ha delat en Yotube-video på Facebook från den ultranationalistiska organisationen Nordisk Ungdom. Kakabaveh har flera gånger förklarat att hon inte var medveten om att filmen var ett verk av Nordisk Ungdom och att hon blivit lurad av att SVT:s logga användes i klippet.

Filmen är ett 25 minuter långt inslag om ett somaliskt fotbollslag, men Nordisk Ungdom hade ändrat i den översatta texten och på så sätt skapat en falsk berättelse om vad inslaget handlade om.

Tidskriften Expo berättar att i en av de textade översättningarna berättas att ”i Sverige har man inte islam, så man har ingen lag. Därför är det inte förbjudet att bara gå in och ta vad man vill i en butik”.

När Kakabaveh ursprungligen länkade till videon skrev hon: ”Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter”. Hon tog sedan bort inlägget och länken till videon när hon uppmärksammades på att det hela var fejk, men hon har samtidigt uttryckt att delar av den fejkade videon ligger nära verkligheten.

Hela affären har kommit att bli mycket infekterad och Kakabaveh har anklagats för rasism.

”Årets svensk 2017 blev en person som med mod och driv kämpat för kvinnors rättigheter och mot hedersförtryck. Det är samtidigt en person som stämt in i grovt rasistiska beskrivningar av somalier”, skriver Daniel Poohl på tidskriften Expo.

”Vår partiledning har inte ens sagt grattis”

Att tidningen Fokus valt att utse just Kakabaveh till årets svensk sätter fingret på en känslig debatt som pågått under året. I sociala medier reagerar vänsterpartisten Jonas Lundgren på att ingen i hans eget parti har gratulerat Kakabaveh till utmärkelsen.

När Nyheter Idag söker på ”Kakabaveh” på Twitter finner vi flera moderater som gratulerar henne. Även Jan Björklund, partiledare i Liberalerna, gratulerar Kakabaveh.

Men ett dygn efter att tidningen Fokus meddelat att Kakabaveh utses till årets svensk valde till slut partiledare Jonas Sjöstedt (V) att även han twittra ett grattis.

Förtjänar Kakabaveh priset?
1152 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag