Källa: Klankrig hotar i Hjällbo

Hjällbo Centrum, genrebild. Bild: Bulver/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 2 jun 2021 2021-06-02
E-post 246

GÖTEBORG Ett stort antal livvakter skyddar ledaren för Ali Khan-klanens hem efter att en ledande person i Simmo-klanen sköts ihjäl i Hjällbo på söndagen, enligt en källa till sajten Bulletin. Simmo-klanen är inte sedan tidigare känd som ett kriminellt nätverk, utan har främst ägnat sig åt grossisthandel med frukt och grönsaker i Göteborgsområdet.

Efter helgens våldsamheter i stadsdelen Hjällbo i Göteborg vimlar det av livvakter utanför Ali Khan-ledarens hem, enligt en källa till Bulletin.

– Det cirkulerar just nu ett femtiotal livvakter av Ali Khan-klanens medlemmar runt ledaren Abu Salehs hus. Det brukar vara några få där, men nu vimlar det av Ali Khanare där, säger källan till Bulletin.

Läs även: Mamma i Hjällbo: ”Utvisa min son”

Bulletins källa uppger att risken för hämndaktioner är stor, då den man som mördades på söndagen ska tillhöra den högsta kretsen i Simmo-klanen som Ali Khan hamnat i konflikt med.

– Enligt de uppgifter jag har är den mördade mannen bror till den näst högste ledaren i Simmo, säger källan till Bulletin.

Samtidigt har Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för Nordost, sagt till Svenska Dagbladet att Simmo-klanen inte är ett kriminellt nätverk.

– Det är absolut inte frågan om ett känt kriminellt nätverkden person som blir mördad är en näringsidkare. Det är det som vi är förvånade över, att den här konflikten mellan konstellationerna har trappats upp så pass, för som vi ser det handlar det inte om två stycken kriminella grupperingar, säger Merlander till SvD.

Bulletin skriver att Simmo-klanen  är verksamma som storgrossister till mindre butiker i Göteborg som säljer frukt och grönsaker.

Tidigare har klanerna kunnat samexistera, då de har olika verksamhetsområden enligt Bulletins källa, som säger att de båda klanerna ursprungligen kommer från samma stad, Mardin i sydöstra Turkiet.

– Vad gäller Ali Khan och Simmo så är det konflikter som kan ligga över hundra år tillbaka i tiden. De var i luven på varandra redan i Turkiet. De har genom åren ömsom varit allierade och ömsom fiender, säger Bulletins källa.

Läs även: Uppgift: Polisen skyddade misstänkt mördare från lynchmobb – avlossade varningsskott

Enligt uppgifter till Samhällsnytt ska Hjällbo-nätverket, som ska vara allierade med Ali Khan, ha satt upp vägspärrar mellan Hjällbo och Hammarkullen på tisdagen.

Även gående stoppas vid vägspärrarna, och avkrävs id-handlingar och hemadress. De som bemannar vägspärrarna ska enligt Samhällsnytts källor röra sig i området två och två på elscootrar, iförda skyddsvästar och utrustade med walkie-talkies.

Riksdagsledamoten Leila Ali-Elmi (MP), som är uppvuxen i Hjällbo, säger till Göteborgs-Posten att våldet i Hjällbo beror på utanförskap och arbetslöshet.

– Det är fattigdom, det är misär, det är skolan som inte fungerar. Det är utanförskap och arbetslöshet som är problemen här, säger Ali-Elmi till GP

Axel Josefson (M), kommunalråd och ordförande för Göteborgs kommunstyrelse är av annan åsikt. Han säger till Göteborgs-Tidningen att det som behövs är fler poliser och hårdare straff.

– Vi har både för klen lagstiftning och för klena straff för det här, säger Josefson, som pekar på att en pågående rättegång mot 16 gängmedlemmar har gjort det betydligt lugnare i Biskopsgården.

Jörgen Fogelklou, kommunalråd för Sverigedemokraterna, håller med Josefson.

– Det viktigaste är att vi politiker ger polisen och de rättsvårdande myndigheterna, alla som är där ute och jobbar, rätt verktyg och mandat att låsa in buset. Vi måste låsa in buset, det är så enkelt, säger Fogelklou, som menar att det handlar om att bygga upp förtroendet för rättsväsendet hos de som bor i stadsdelar som Hjällbo.

– Vi måste också se till att människor i utsatta områden vågar lita på samhället, vågar gå till polisen, vågar gå och anmäla brott. Att stärka den rättsvårdande kedjan så att säga, säger Fogelklou till GT.

Läs även: Upplopp i Göteborg – 32 personer omhändertogs

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag