Kallade Obama för ”horunge” – Nu hotar Filippinernas president att äta IS-medlemmar levande

Filippinernas president Rodrigo Duterte hotar äta IS-medlemmar med vinäger och salt. Foto: Wikimedia commons
  • Torsdag 8 sep 2016 2016-09-08
E-post 500

FILIPPINERNA Han dödar knarklangare i drivor, drar våldtäktsskämt och kallar USA:s president för en ”horunge”. Filippinernas president Rodrigo Duterte får Donald Trump att framstå som Stefan Löfven. Men nu vänder han sin vrede mot en motståndare i sin egen klass när han lovar att äta IS-medlemmar levande.

Filippinernas president Rodrigo Duterte har varit kontroversiell under hela sin karriär. Som borgmästare i staden Davao City stödde han de dödspatruller som avrättade langare och narkomaner utan rättegång. Vid ett tillfälle tvingade han personligen en turist som brutit mot ett lokalt rökförbud att svälja sin cigarett.

Han är dessutom känd som en kvinnokarl och orsakade kontrovers under presidentvalet när han skämtade om en uppmärksammad gruppvåldtäkt på en katolsk nunna.

– Jag blev arg för att hon blev våldtagen, det är en sak. Men hon var dessutom så vacker, att borgmästaren borde fått vara först. Vilket slöseri, sade Duterte.

Med ”borgmästaren” menade sig själv. Han vägrade sedan att be om ursäkt för skämtet, och menade att det borde ”ses i sitt sammanhang”.

Samtidigt var han med och organiserade kvinnokonferensen i Peking 1995, och hyllas av kvinnorättsaktivister för olika jämlikhetsprogram han organiserat. I narkotikafrågan har de hårda tagen kompletterats med stora satsningar på narkomanvård. Men hans popularitet har framförallt växt tack vare att kriminaliteten i Davao City sjunkit markant under hans borgmästarskap.

Lovade att döda 100 000 missbrukare – vann presidentvalet

När Duterte ställde upp i valet till Filippinsk president i år slog han mynt av sitt borgmästarskap genom att lova att döda 100 000 kriminella och missbrukare, för att få ned brottsligheten i hela Filippinerna. Han vann sedan valet med en jordskredsseger.

Han vidtog genast åtgärder för att infria sitt viktigaste vallöfte, då han uppmanade Filippinska ungdomar att börja döda knarklangare. Han bjöd också in den maoistiska NPA-gerillan, som regeringen för fredsförhandlingar med, att delta i jakten på knarkbaroner.

Därefter gav han poliser och statsanställda som varit inblandade i knarkhandeln 48 timmar på sig att ge upp. När tidsfristen löpt ut hängde Duterte ut korrupta poliser och knarkbaroner på presskonferenser. 23 olika borgmästare skall också finnas med på Dutertes listor.

Kallade Obama för en ”horunge”

Innan Duterte ens hunnit döda 3000 missbrukare – och alltså inte ens uppfyllt tre procent av sitt vallöfte – kom kritik från USA:s president Barack Obama. En rasande Duterte, som arbetar hårt för att uppfylla sitt demokratiska mandat, krävde respekt och kalla Obama för en ”horunge”.

Men det var inte första gången Duterte uttalat sig kraftfullt om utländska politiker som ifrågasatt hans krig mot utsatta missbrukare. Han har tidigare kallat USA:s ambassadör i Filippinerna för både ”horunge” och ”bög”, och när FN krävde ett slut på de utomrättsliga avrättningarna kallade han organisationen värdelös. Om FN sade han även att han ”skiter helt i dem” och hotade att bilda ett nytt FN med Kina och olika afrikanska länder.

Samtidigt har Duterte lovat att fortsätta uppfylla vallöftet om att mörda missbrukare.

– Fler människor kommer dödas, massvis kommer dödas, tills den sista langaren är borta från gatorna. Tills den sista droghandlaren är borta kommer vi fortsätta, sade Duterte, som sedan inskärpte att han inte tänker ta order från den forna kolonialmakten USA.

Lovar att ”äta IS inför publik”

Men nu har Duterte äntligen fått en politisk utmaning som anstår presindenten. Detta efter att den Filippinska islamistiska gerillan Abu Sayyaf, som svurit trohet till IS världsomspännande terrorkalifat, genomfört en blodig terrorattack i landet i förra veckan.

Som svar har Duterte om möjligt lyckats skruva upp sin retorik till nya hatiska höjder, när han lovar att bokstavligen äta IS levande.

– De ska få betala. När tiden kommer ska jag äta dem inför publik. Ärligt talat, om ni gör mig arg ska jag äta er levande, råa. Jag ska skära upp er mage. Ge mig vinäger och salt så ska jag äta er. Jag skojar inte, förklarade presidenten gravallvarligt.

Borde Rodrigo Duterte äta IS-medlemmar råa och levande?
1684 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag