Kallar Putin ”galen diktator” – SR: ”Det är ju din åsikt”

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 18 mar 2022 2022-03-18
E-post 919

SJUHÄRAD I ett morgonprogram i Sveriges Radio kallas Vladimir Putin för en ”galen diktator”. Då påpekar programledaren att den ryske presidenten inte är där för att försvara sig.
– Det är exakt så vi ska göra. Vi är opartiska, säger kanalchefen Mats Ottosson till Nyheter Idag.

På fredagsmorgonen intervjuades Lena Wilderäng i P4 Sjuhärads morgonprogram. Wilderäng är född i Ryssland men bor sedan några år i Sverige, och hon tar tydligt ställning mot Rysslands invasion av Ukraina.

– Jag kan ärligt talat säga att jag skäms. Jag och många ryssar med mig skäms över det som sker, det kriget som pågår just nu, säger hon bland annat.

– Det är inte ryska folket som driver på det här kriget. Det är Putin, som är en galen diktator, som invaderar ett fredligt, demokratiskt land.

Efter denna kommentar flikar programledaren in med en brasklapp:

– Det är ju din åsikt. Vi har ju ingen… Putin kan ju inte vara här och försvara sig på något sätt.

Detta har sedan uppmärksammats på Twitter av Lena Wilderäng själv samt hennes man Lars.

Nyheter Idag har pratat med Mats Ottosson, tillförordnad kanalchef på P4 Sjuhärad, som anser att programledaren gjorde helt rätt.

– Det är exakt så vi ska göra. Vi är opartiska, säger Ottosson.

– När det är värderande åsikter ska vi alltid påpeka att det är just värderande åsikter. Vi är ju opartiska, vi är public service, så det är helt i sin ordning.

Och det gäller också när man pratar om en person som Putin som har väldigt mycket makt? Det är ju inte rimligt heller att han skulle vara med i programmet för att försvara sig.

– Nej, men det är ett värderande epitet. Det är skillnad mellan en åsikt och ett värderande epitet. Är det ett värderande epitet får man ju säga det att ”det får du stå för”. Det är by the book.

Läs även: Wallström om Ukraina: Saknas kvinnor vid förhandlingsbordet

Läs även: ”Krävs alldeles för stora resurser att ta och hålla Gotland”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag