Kamala Harris till migranterna: Kom inte hit

Bild: Lisa Ferdinando/Public Domain
  • Onsdag 9 jun 2021 2021-06-09
E-post

GUATEMALA ”Kom inte hit” var USA:s vicepresident Kamala Harris budskap till migranter från Guatemala när hon var på besök i det centralamerikanska landet. Antalet migranter som försöker ta sig över gränsen till USA har ökat sedan Donald Trump lämnade presidentposten, och Harris har fått i uppdrag av president Joe Biden att hantera den nya migrantkrisen.

USA:s president Joe Biden har gett sin vicepresident Kamala Harris i uppdrag att hantera migrantkrisen vid USA:s gräns mot Mexiko, dit allt fler migranter kommit efter att Donald Trump lämnat presidentposten.

Läs även: Ny migrantkris vid USA:s gräns mot Mexiko

Nu uppmanar Harris migranter från Guatemala att inte komma till USA, rapporterar BBC. Harris är på besök i Guatemala, och det var på en presskonferens med landets president Alejandro Giammattei som hon kom med sin uppmaning.

– Kom inte. Kom inte. USA kommer fortsätta att upprätthålla våra lagar och säkra våra gränser. Om ni kommer till vår gräns, kommer ni skickas tillbaks, sade Harris.

Harris sade även att USA kommer arbeta tillsammans med Guatemala för att hitta lösningar på landets problem som får folk att migrera, för att skapa ”en känsla av hopp om att hjälp är på väg”.

– Det måste kopplas till förhållanden av tillit. Det måste kopplas till kännbara effekter, när det gäller vad vi gör som ledare för att övertyga folk om att det finns anledning att känna hopp för framtiden och deras barns framtid, sade Harris.

Harris utlovade också 500 000 coronavaccin som ska skickas från USA till Guatemala, samt 26 miljoner dollar för att bekämpa pandemin, som slagit hårt mot Guatemala.

President Giammattei försvarade sin regerings åtgärder mot korruption och sade att kampen mot droghandel var central i att hantera frågan. Han tillkännagav också ett nytt center för att hantera migranter som skickas tillbaks från USA och Mexiko.

När Joe Biden tillträde som president lovade han att inleda en ny era i amerikansk migrationspolitik genom att dra tillbaka sin företrädares tuffa åtgärder, legalisera illegala migranter, utöka den legala migrationen och göra USA till en fristad för migranter, enligt CBS News, som redan i slutet av april noterade att Biden verkade ha backat om migrationen.

Läs även: Kalabalik i Guatemala: Migranter på väg mot USA drabbar samman med militär

Läs även: Skulle inte bygga en fot mer av mur – nu kan Biden återuppta Trumps murbygge mot Mexiko

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag