”Sluta filma och gå härifrån” – Joakim Lamotte möttes av bråkmakare och flaskkastning när han livesände i Uddevalla

Journalisten Joakim Lamotte. Foto: Sebastian Lamotte
  • Onsdag 6 jun 2018 2018-06-06
E-post

UDDEVALLA Journalisten Joakim Lamotte fick ett blandat mottagande när han besökte stadsdelen Dalaberg i Uddevalla och genomförde ett av sina karaktäristiska livereportage. Flera Uddevallabor ville prata och berätta om den senaste tidens oroligheter. Men sändningen stördes även av bråkmakare som vid ett tillfälle kastade föremål mot Lamotte.

Läs även: Tino Sanandaji nobbar SVT Aktuellt – Ställer upp hos Joakim Lamotte istället

I inledningen så berättar Joakim Lamotte att han blivit hotad inför sitt besök i Dalaberg. Det finns de som inte vill att han ska göra sitt reportage. Lite senare, ungefär 8:45 in i livesändningen, så träffar Joakim Lamotte en man som bor i Uddevalla.

– Det är inte så kul här, säger Uddevallabon som beskriver situationen som svår för barnfamiljer, han är själv pappa.

– Min flickvän ligger vaken på nätterna, berättar mannen för Lamotte och berättar om hur det är polislarm, bråk och stenkastningar.

En kvinna ansluter sig till Lamottes och Uddevallamannens samtal, hon tror att bråkmakarna är dåligt uppfostrade.

Foto: Facebook När Joakim Lamotte livesände dök en bråkmakare upp och ville köra i väg Joakim Lamotte.

 

Plötsligt så hörs en röst skälla på bruten svenska:

– Kan du sluta filma och gå härifrån!

– Ska jag sluta filma, frågar Lamotte.

– Ja, du får sluta filma och gå härifrån. Du är inte välkommen i Dalaberg, säger den arge mannen.

Både kvinnan och Lamotte protesterar. Men den arge mannen fortsätter att framhärda.

– Du är inte välkommen i Dalaberg.

Till slut ger sig den arge mannen iväg.

– Det är bedrövligt att han bara kan med att uppträda på det sättet. Jag förstår inte det. Ta ungen i hampan och skicka hem honom till mamma, säger en äldre kvinna luttrat. Hon berättar att hon och flera andra inte bor i Dalaberg men åkt dit på kvällen för att stötta Joakim Lamotte.

Senare i sändningen så kastas något föremål, troligen en flaska,  mot Joakim Lamotte. Föremålet missar Lamotte och träffar i stället en en svensk man bredvid som blir upprörd och konfronterar den grupp med invandrarungdomar som samlats. Det uppstår tumult.

När det lugnat ner sig konstaterar den svenske mannen:

– Jag är svensk och jag står för att Sverige tar in alldeles för många invandrare. Sverige tar emot alldeles för mycket mot vad man klarar av.

En äldre invandrarkvinna som bor i Dalaberg vill ha hårdare tag och utvisning av kriminella invandrare.

– Jag har också varit ung. Men jag brände inte bilar, jag brände inte däck. Var är deras familjer, undrar kvinnan.

Kvinnan tycker att familjerna måste ta hand om sina söner, se till att de sköter sig.

– Klarar de inte det så ska de ut. Bara ut, säger hon.

Under livesändningen så träffar Joakim Lamotte på en yngre man med huvan uppdragen som ger sin teori om stenkastningarna.

– Stenkastningar och sånt, jag vet inte varför folk gör det, men jag tror för att man har tråkigt, vad ska man göra, säger mannen.

– Jag hade också tråkigt när jag var liten, jag kastade inte sten för det, invänder Joakim Lamotte.

Mannen med huvan säger också att han inte bryr sig om att det är stenkastningar mot bilar.

– Det är stenkastningar bredvid där jag bor, jag bryr mig inte. Det är inte så att jag kommer gå ut och säga till dem att sluta kasta sten. De får göra så, säger han.

Se hela livesändningen här:

LIVEREPORTAGE OM STENKASTNING MOT BLÅJUSPERSONAL I Dalaberg i Uddevalla blir brandmän attackerade av stenkastare när de försöker släcka anlagda bränder. Blåljuspersonal vittnar om ökad otrygghet när de åker till området och många boende är oroliga att ambulans och räddningstjänst inte längre vågar åka dit om det sker en olycka. Jag vill veta vad det här beteendet beror på och vad invånarna säger. Därför har jag åkt hit för att göra ett livesänt reportage.____________________________________________Stöd till arbete med oberoende journalistik.Swish: 0707760990Konto: 6235-536119732 Handelsbanken Har du något att tipsa om, tveka inte att höra av dig. Anonymitet utlovas.

Publicerat av Joakim Lamotte den 5 juni 2018

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag