Kanada girar vänster – Trudeau ny premiärminister

Justin och Sophie Trudeau. Foto: Renegade98
  • Tisdag 20 okt 2015 2015-10-20
E-post 7

KANADA Liberala partiets Justin Trudeau valdes vid måndagens allmänna val i Kanada till ny premiärminister. Segern för liberalerna var den största sedan år 2000.

Trudeau kommer att ta över efter konservativa partiets Stephen Harper, som i sin tur meddelat att han med omedelbar verkan kommer hoppa av som partiledare. Harper har innehaft premiärministerposten i Kanada sedan februari 2006.

Liberala partiet har spurtat rejält i opinionsmätningarna de senaste veckorna. När valet utlystes i början av augusti hade partiet ett väljarstöd på en bra bit under 30 procent och var tredje största parti. I gårdagens val lyckades liberalerna kamma hem hela 39.5 procent av rösterna och blev största parti.

En besviken harper erkände sig efter valförlusten besegrad, rapporterar AP.

– Folket har aldrig fel, sade han.

– Besvikelsen är mitt fel och endast mitt.

Trudeau har till viss del dragit nytta av att han är son till Pierre Trudeau som var premiärminister i Kanada 1968-1979 samt 1980-1984.

Med liberalerna vid regeringsmakten väntas Kanada införa en mer generös invandringspolitik. Justin Trudeau har under valrörelsen lovat att Kanada ska ta emot 25 000 syriska migranter om han blir vald till premiärminister.

Trudeau har även lovat låna upp åtskilliga miljarder dollar för att finansiera omfattande infrastrukturprojekt i landet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag