Kände inte till att det var olagligt att strunta i lagen

  • Fredag 21 jul 2017 2017-07-21
E-post 6354

SVERIGE Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren kände inte till att det var olagligt att göra ”avsteg från gällande lagstiftning”. Det framgår av Säkerhetspolisens (Säpo) förhör med henne.

De senaste veckorna har en omfattande politisk skandal rullats upp runt Transport­styrelsen och myndighetens IT-upphandlingar. Säpo menar att hemliga uppgifter om Sverige och svenska folket kan ha hamnat i händerna på ”främmande makt”.

I förhör med Ågren framgår emellertid att hon inte förstod att hon begick ett brott när hon, trots säkerhets­skyddschefens protester, beordrade ”avsteg från lagen”. De lagar hon skriftligen gav order om att bryta mot var säkerhets­skyddslagen, offentlighets- och sekretesslagen samt personuppgiftslagen.

Anledningen till att hon ville göra ”avsteg” var att Transportstyrelsen skulle lägga ned den egna svenska IT-avdelningen och outsourca verksamheten till företaget IBM. Men IBM:s personal, som bland annat arbetar på företagets kontor i Serbien, Tjeckien och Nederländerna, var inte säkerhetsklassad och hade ingen rätt att befatta sig med de hemliga uppgifter som finns i den svenska myndighetens gigantiska IT-system.

I sin gärningsbeskrivning skriver Säpo att generaldirektören agerade utifrån ”grov oaktsamhet”, men ”utan syfte att gå främmande makt tillhanda”. I klartext tror alltså inte Säpo att hon agerat som spion.

Regeringen teg

I januari i år meddelade regeringen att Maria Ågren med omedelbar verkan fått sparken. Fackförbundet ST, som organiserar statligt anställda, överrumplades av beskedet:

– Det kom som en blixt från en klar himmel. Vi vet inget mer om bakgrunden än att GD och departementet haft olika uppfattningar om hur uppdraget skulle utföras, kommenterade Eric Pettersson, vice ordförande för ST inom Transport­styrelsen, till den egna tidningen Publikt.

Regeringen teg om att det pågick en utredning ledd av Säpo mot Ågren och Transportstyrelsen. Mörkandet lyckades fram till början av juli i år då det avslöjades att det fanns ett strafföreläggande mot den förra general­direktören som gällde ”vårdslöshet med hemlig uppgift”. Ärendet hade aldrig ens gått till domstol varför det inte finns någon fällande dom mot Ågren som allmänheten kan ta del av.

Istället har Säpo, efter begäran, valt att lämna ut en sekretessprövad version av sin hemliga utredning mot Maria Ågren, Transportstyrelsen och skandalens täta kopplingar till regeringen. Hela utredningen på 250 sidor finns tillgänglig för Nyheter Idags pluskunder:

Läs mer: Här är Säpos 250 sidor långa hemliga utredning mot Transportstyrelsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag