Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Bild: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0/Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 7 jun 2021 2021-06-07
E-post 7065

Statliga energijätten Vattenfall har gjort en så kallad ”livscykelanalys” som visar att kärnkraften i Sverige, mätt efter hela sin livstid har, har lägst koldioxidutsläpp jämfört med andra energislag. Analysen visar att vindkraften producerar nästan fem gånger så mycket koldioxid per kilowattimme som kärnkraft.

– Vi har gjort livscykelanalyser för de tre huvudsakliga kraftslagen i Sverige, som är kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. Och där landar kärnkraften som klar vinnare i parametern klimatutsläpp, säger Anders Johansson, senior kärnteknisk rådgivare på Vattenfall, i en kommentar på Vattenfalls hemsida.

Läs även: Stödet för kärnkraft ökar – 44 procent vill bygga ut

Analysen tittar på allt från byggnationen av kraftverket till alla effekter av bränsleframställning och rivning och omhändertagande av avfall. För vattenkraft beräknas livslängden till hundra år för dammar och sextio år för kraftverk. Ett vindkraftverk beräknas hålla i tjugo år, jämfört med sextio års livstid för ett kärnkraftverk. Att Ringhals 1 och 2 stängdes i förtid efter fyrtiofem år tar analysen dessutom hänsyn till.

Enligt analysen producerar kärnkraften omkring 2,5 gram koldioxid per producerad kWh. Det är nästan hälften så låga koldioxidutsläpp som vattenkraften med drygt 4 gram per producerad kWh.

Men den största klimatboven är vindkraften, som enligt analysen producerar drygt 12 gram koldioxid per kWh – nära fem gånger så mycket som kärnkraften!

Men det finns också dolda sidokostnader för de påstått miljövänliga alternativen vind och sol, påpekar Anders Johansson.

– Det som inte kommer in i kalkylen för miljöpåverkan är alla sidosystem man skulle behöva bygga om man inte hade planerbar kärnkraft och vattenkraft att tillgå. Om man ska bygga ett system dominerat av vind och sol så måste du bygga väldiga lagringsmöjligheter också. Och det kommer inte gratis, varken i pengar eller miljöpåverkan.

Läs även: Miljöforskare: Irrationell rädsla för kärnkraft riskerar att förstöra Sveriges elförsörjning

Läs även: Vattenfall satsar på estnisk kärnkraft: ”Kommer att behövas kärnkraft även efter 2045”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag