Kärnkraftsbossen om regeringens plan: ”Då måste besluten fattas väldigt snart, helst i går”

Foto: Nyheter Idag / Tubaist CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 28 nov 2023 2023-11-28
E-post 0

Westinghouses vd Patrick Fragman är i Sverige för att träffa personer i den svenska kraftindustrin. Vilka personer det handlar om vill han inte avslöja, men enligt källor till SvD finns energi- och näringsminister Ebba Bush (KD) med på listan.

Nyligen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna en färdplan för utbyggnad av kärnkraft, där de första nya reaktorerna ska vara på plats senast 2035.

Fragman, vars bolag Westinghouse byggde 14 kärnkraftsreaktorer i Norden mellan åren 1966-1985, säger till SvD att färdplanen är realistisk – men då måste man sätta igång ”helst igår”.

– När jag träffar svenska företrädare säger de att man vill ha 2,8 Gigawatt på plats före 2035. Det motsvarar två av våra AP1000 reaktorer. Mitt besked är att det är möjligt men då måste besluten fattas väldigt snart, helst i går, säger han till tidningen.

Fragman säger till SvD att debatten om kärnkraft har svängt i Sverige och andra länder de senaste åren.

– Till och med i Tyskland är en majoritet numera för ny kärnkraft. Det är framför allt den unga generationen som svängt. Den äldre generationen i Västeuropa är fortfarande lite mer avvaktande, säger han.

SvD: Vad är det som hänt?

– Jag skulle säga att folk är realistiska. De inser att om man ska bygga ett pålitligt energisystem så kan man inte bara ha vindkraft, man måste också ha planerbar energi. Vi vill inte ha kol och inte gas. Vattenkraften är redan fullt utbyggt. Då återstår att bygga kärnkraft, säger Fragman, som menar att rädslan för kärnkraft är obefogad.

– Hur många dog efter Fukushima? Faktum är att nästan 20 000 dog på grund av tsunamin men inget dödsfall berodde på olyckan i kärnkraftverket.

Läs även: Regeringen: Ny kärnkraft senast 2035

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag