Karolinska betalar ut 700 000 kronor i månaden per konsult – ”Han var ung och betedde sig som en prao-elev”

Nya Karolinska Sjukhuset. Foto: Holger Ellgard / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
  • Tisdag 19 dec 2017 2017-12-19
E-post

STOCKHOLM Nya Karolinska sjukhuset hyr in konsulter för en snittkostnad av 700 000 kronor i månaden. Konsulterna upplevs av personalen på Karolinska som unga och oseriösa.

Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm är världens dyraste sjukhus och blir bara dyrare. Enligt uppgifter från Dagens Nyheter har Karolinska sjukhuset hyrt in konsulter från Boston Consulting Group som tar 700 000 kronor i månaden i snitt per konsult.

Sammanlagt tio BCG-konsulter har jobbat under perioden januari till juni under 2017. Konsulterna har jobbat som standard 13 timmar om dagen vilket blir 65 timmar per vecka. Detta trots att arbetstidslagen sätter ett maxtak, inklusive övertid, på 48 timmar under en sjudagarsperiod.

Många av de anställda på Karolinska anser att konsulterna är unge och oerfarna.

– Han var ung och betedde sig som en prao-elev. Det kändes som om han aldrig hade varit inne på ett sjukhus tidigare, och när han fick ta på sig gröna arbetskläder för att studera vårt arbetssätt på avdelningen sprang han runt och tittade sig i spegeln ”Kolla, jag ser ut som en alien!”, säger en sjuksköterska, till Dagens Nyheter.

Det arbete som BCG utfört har kunnat sammanfattas till ett 20-tal dokument i form av exceldokument och powerpoints som visar hur it-system och flytt av vård in till Nya Karolinska ska omorganiseras.

Nya Karolinska sjukhuset är världens dyraste sjukhus och det har vid flertalet tillfällen uppdagats hur dyra konsulter använts som skjuter kostnaderna i höjden.

LÄS ÄVEN: Världens dyraste sjukhus blir ännu dyrare – Nya Karolinska hyr miljondyrt konsultbolag

LÄS ÄVEN: Krismöte för Nya Karolinska – IT-störningar fara för hjärtinfarktspatienter

LÄS ÄVEN: Säkerhetsbrister på Nya Karolinska kritiseras – Barnakuten är inte barnanpassad

LÄS ÄVEN: Miljonbelopp för att byta dörr, bädda sängar och sätta upp hyllor på Nya Karolinska: ”Kostnaderna är inte orimliga”

LÄS ÄVEN: Gravid kvinna ringde sjukhuset sex gånger – Förvägrades hjälp och barnet dog

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag